Hlavní obsah

Berlín chce zmírnit podmínky pro krátkodobé pronájmy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlínský senát chce zmírnit striktní pravidla pro Airbnb, Wimdu a další platformy krátkodobého pronájmu, napsal ve středu server týdeníku Die Zeit. Krátkodobý pronájem celé nemovitosti, který německá metropole před rokem a půl zakázala pod sankcí až 100 tisíc eur (zhruba 2,57 miliónu korun), chtějí senátoři od května 2018 povolit až na 60 dní ročně.

Foto: Petr Veselý, Právo

Berlín se chystá částečně slevit z nebývale přísné regulace pronájmů přes Airbnb a dalších homesharingových aplikací.

Článek

Majitelům, kteří by nedodrželi 60denní limit, bude i nadále hrozit pokuta ve výši 100 tisíc eur.

Návrh zároveň počítá s přísnou kontrolou krátkodobých pronájmů. Každý člověk, který tuto službu prostřednictvím platforem nabízí, musí zažádat o registrační číslo. To bude platit pouze dva roky, pak musí zažádat o nové.

V květnu 2016 Berlín zakázal pronájem celých bytů nebo domů přes digitální platformy. Politici, kteří zákaz prosadili, to odůvodňovali nutností bojovat proti rychlému růstu nájmů v centru německé metropole.

Sdílení domácností (anglicky homesharing) je stále populárnější jak mezi majiteli nemovitostí, tak mezi turisty. Odpůrci platformám vyčítají, že stále více lidí, kteří jejich prostřednictvím nabízejí krátkodobý pronájem, se této činnosti věnuje profesionálně a přestává jít o přivýdělek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám