Hlavní obsah

Brusel odsouhlasil, že stát může převzít OKD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise ve čtvrtek potvrdila, že státní podnik Prisko může převzít společnost OKD Nástupnická, aniž by akvizicí vznikly obavy z narušení hospodářské soutěže. Komise to uvedla v tiskové zprávě. Převzetí je součástí reorganizačního plánu černouhelné těžební společnosti OKD, která je od loňského roku v úpadku.

Foto: OKD

Ilustrační foto

Článek

Reorganizační plán schválili věřitelé OKD letos v srpnu. Odvolali se ovšem největší neuznaný věřitel Citibank a mateřská společnost NWR, což realizaci plánu oddaluje, protože o odvolání zatím nerozhodl soud.

Reorganizační plán předpokládá, že doly a provozní majetek firmy přejdou do nové společnosti OKD Nástupnická, jejíchž 100 procent akcií za asi 80 miliónů korun získá státní podnik Prisko. V původní OKD zůstanou jen pohledávky za bývalými majiteli.

Evropská komise v tiskové zprávě upozornila, že hlavním úkolem Priska je správa aktiv v majetku ministerstva financí a že Česká republika prostřednictvím ministerstva financí také ovládá energetickou firmu ČEZ. Jak OKD, tak ČEZ produkují černé uhlí, připomněla komise.

Obavy z narušení hospodářské soutěže ale podle ní neexistují vzhledem k nevelké pozici OKD na trzích ve střední a východní Evropě, alternativním dodavatelům v Polsku a postupnému zavírání dolů společnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám