Hlavní obsah

Likvidace billboardů drhne

Z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy měly do letošního 1. září zmizet tři tisíce billboardů, které nesplňují požadavky zákona. Odstraněno jich však dosud bylo jen kolem 330, z toho 30 u dálnic. Tempo se nedaří zrychlit především ministerstvu dopravy (MD), které jako správní orgán vydává pokyny na likvidaci billboardů u dálnic.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Billboardy kolem českých dálnic zaplnily české státní vlajky.

Článek

Jak Právu tento týden sdělil mluvčí MD Tomáš Neřold, těchto rozhodnutí ministerstvo dosud vydalo jen kolem padesáti a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na tomto základě odstranilo tři desítky reklamních tabulí.

Podél dálnic jich tak stále ještě stojí více než tisíc a dál rozptylují řidiče. Že musejí z ochranného 250metrového pásma dálnic a padesátimetrového u silnic první třídy reklamní tabule zmizet, stanovila v roce 2012 novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Současně vlastníkům billboardů poskytla pětileté přechodné období, které skončilo letos 1. září.

„Jde o složitý administrativní proces. Na základě provedeného monitoringu nám ŘSD pošle fotografii billboardu a informaci, kde stojí. My pak musíme zjistit, kdo je provozovatelem dané reklamy a zda se nachází mimo zastavěné území, kde by podle zákona mohla nadále zůstat. Teprve když zjistíme, že billboard je skutečně v ochranném pásmu, pošleme výzvu k jeho odstranění,“ řekl mluvčí Neřold.

Když tak provozovatel neučiní, zlikviduje billboard samo ŘSD a od provozovatele bude následně požadovat úhradu vynaložených nákladů.

Poněkud rychleji než ministerstvu dopravy se daří postupovat krajským úřadům, které v této věci plní roli správního silničního úřadu pro silnice první třídy. Zatím bylo v krajích z ochranného pásma jedniček odstraněno zhruba 300 reklamních zařízení.

Část krajů ještě nezačala

Jak však vyplývá z informací zpravodajů Práva, tempo v jednotlivých krajích je velmi rozdílné. Zatímco například na Zlínsku bylo dosud zlikvidováno 50 billboardů, na jižní Moravě 39 a v jižních Čechách 38, na Vysočině pouhých devět a Plzeňský, Královéhradecký a Moravskoslezský kraj s jejich odstraňováním ještě nezačaly.

„Čekáme na informace od ŘSD, kterých reklamních zařízení z těch 800, jež u jedniček v našem kraji jsou, se odstranění bude týkat,“ řekl mluvčí Královéhradeckého kraje Daniel Lechmann. „Po 1. září jsme situaci řešili s některými vlastníky, ale žádný billboard dosud odstraněn nebyl,“ dodal.

Žádné billboardy zatím nelikviduje ani Moravskoslezský kraj. „Nemáme to v kompetenci. Pasportizaci reklamních zařízení i u silnic první třídy dostaly za úkol jednotlivé složky ŘSD. Jak dlouho jim to bude trvat, není jasné,“ uvedla Miroslava Chlebounová z oddělení komunikace krajského úřadu.

Podle MD je však i monitoring billboardů u silnic první třídy plně záležitostí krajských úřadů. Je tedy jen na jejich rozhodnutích, jestli to provedou vlastními silami, nebo se o tom dohodnou s jinou organizací, třeba i s ŘSD.

Nemalé náklady

V Plzeňském kraji je kolem státních silnic na čtyři sta nepřípustných billboardů a dalších reklamních poutačů, z toho zhruba padesát přímo na silničních pozemcích. Do konce roku chce plzeňská ŘSD předat hejtmanství příslušnou inventuru. „Přislíbili jsme silničnímu správnímu úřadu součinnost, naši inspektoři projeli celý kraj,“ řekl Právu Michal Syřínek, náměstek ředitele ŘSD v Plzni. „Data máme posbíraná, teď je dáváme do přehledného tvaru, aby tam byly fotky, čísla pozemků i vzdálenosti od silnice,“ dodal Syřínek.

Pak se věcí začne zabývat silniční a správní úřad v Plzeňském kraji, který poutače odstraní. Veškeré náklady si vzápětí nechá proplatit od vlastníka zařízení. „Všechno máme připravené,“ sdělil Právu vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství na krajském úřadu Dušan Pakandl. Úřad už si od Správy a údržby silnic Plzeňského kraje nechal nacenit, na kolik by odstranění jednoho reklamního zařízení vyšlo. Silničáři náklady odhadují na padesát tisíc korun, což je více než dvojnásobek oproti ceně v Jihočeském kraji. Kraj proto uvažuje o tom, že na odstranění billboardů a dalších reklam u silnic vypíše veřejnou zakázku.

V Jihomoravském kraji bylo dosud odstraněno 39 billboardů, ještě zhruba 450 jich však u tamějších silnic první třídy zůstává. „Jsou přitom silniční úseky, na nichž se po odstranění nelegálního billboardu objeví po několika dnech nový,“ posteskla si mluvčí tohoto kraje Monika Brindzáková.

Billboardy odstraňují i sami provozovatelé

Svaz provozovatelů venkovní reklamy (SPVR) zmírnil své původní odmítavé stanovisko a billboardy slibuje plošně odstraňovat.

„Náš svaz je i nadále přesvědčen o neústavnosti zákona o pozemních komunikacích, který odstranění zmíněných billboardů nařídil. Protože však rozhodování Ústavního soudu o stížnosti skupiny senátorů na tento zákon může trvat ještě poměrně dlouho, rozhodl se SPVR začít tyto reklamní tabule odstraňovat již nyní,“ sdělil Právu prezident SPVR Marek Pavlas.

Důvodem tohoto kroku je podle Pavlase snaha zamezit nešetrné a nákladné demontáži ze strany ŘSD a zároveň vyjít vstříc požadavkům ministerstva dopravy.

SPVR ujišťuje, že plošné odstraňování billboardů od dálnic nebude závislé na tom, jestli k likvidaci konkrétního reklamního zařízení vydal výzvu příslušný silniční úřad. „MD jsme dodali návrh harmonogramu tohoto odstraňování. Jedná se o technicky maximálně proveditelný objem vzhledem k omezeným časovým možnostem práce na dálnici v zimním období,“ ujistil Pavlas.

Novinky požádaly SPVR o zmíněný návrh harmonogramu, svaz jej ale neposkytl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám