Hlavní obsah

I billboardy s vlajkou půjdou pryč. Ťok považuje snahu provozovatelů za úsměvnou

Právo, Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od dálnic a silnic první třídy mají do 1. září podle novely zákona o pozemních komunikacích zmizet všechny billboardy. Svaz provozovatelů venkovní reklamy (SPVR) se tomu snaží zabránit překrytím billboardů státní vlajkou. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) celou akci označuje za úsměvnou.

BEZ KOMENTÁŘE: České vlajky místo reklam na billboardechVideo: Novinky

 
Článek

„Budeme jednat v souladu se zákonem a neustoupíme jakékoli snaze reklamní lobby,“ uvedl Ťok.

Pokud majitelé billboardů své poutače od dálnic a silnic první třídy do 1. září neodstraní, jak to někteří z nich avizují, silniční úřad je k tomu písemně vyzve. A když to ani poté neučiní, poutač bude zakryt a později na náklady majitele zlikvidován.

Rychlé to ovšem nebude. Ťok připustil, že může trvat měsíce, než zmizí i ten úplně poslední z reklamních poutačů.

Stížnost k ÚS není překážkou

Svaz provozovatelů venkovní reklamy věří, že by mohla uspět stížnost skupiny senátorů, kteří se kvůli novele zakazující billboardy obrátili na Ústavní soud.

Argumentuje také tím, že překrytím billboardu vlajkou zmizel jeho reklamní charakter, a není tedy z hlediska zákona důvod jej likvidovat.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Billboardy kolem českých dálnic zaplnily české státní vlajky.

Ministerstvo dopravy ale i tuto argumentaci odmítá. „Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne tyto tabule po 1. září odstraňovat bez ohledu na to, zda je na nich komerční, či nekomerční motiv. A až Ústavní soud o stížnosti senátorů rozhodne, zařídíme se podle toho,“ konstatoval Ťok.

Jak Právu potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá, zákon o užívání státních symbolů České republiky dává fyzickým i právnickým osobám a organizačním složkám státu možnost vlajku užívat. To ale ještě neznamená, že mohou vyvěšovat státní vlajku kdykoli, kdekoli a že ji nelze bez jejich souhlasu za žádných okolností odstranit.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr dopravy Dan Ťok

„Pokud je státní vlajka vyobrazena na reklamní tabuli, pak tím billboard nepřestává být billboardem, a nevymaňuje se tedy, jak by se někteří mohli mylně domnívat, z režimu zákona o pozemních komunikacích. Odstranění nebo zakrytí billboardů u silnic a dálnic, na nichž je vyobrazena státní vlajka ČR, podle právní úpravy tedy možné je,“ ujistila Malá.

Zůstává i množství nelegálních tabulí

Zmíněná novela z roku 2012 stanovila pětileté přechodné období, které vyprší 1. září. Přesto podle údajů ministerstva dopravy stále ještě zhruba tisíc billboardů u dálnic zůstává a další stovky u silnic první třídy.

Zhruba třetině těchto tabulí přitom chybí povolení, a jsou tedy nelegální. Je s podivem, že k těmto poutačům načerno se ŘSD stavělo roky tak liknavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám