Hlavní obsah

Studie za 900 tisíc má zjistit, kolik by stálo prodloužení metra A a C

– Praha
Novinky, tov

Pražský dopravní podnik (DPP) zadal studii, která má prověřit možnost prodloužení metra A ze stanice Nemocnice Motol až na Letiště Václava Havla a také prodloužení trasy C z Letňan do Čakovic. Studie má být hotová do konce roku a měla by zjistit, kolik by prodloužení metra stálo a jak by bylo časově náročné.

Foto: Foto archiv, Právo

Vizualizace jedné z variant vzhledu plánované stanice metra Letiště Ruzyně

Článek

Dokumenty k možnému prodloužení metra pro DPP vypracuje firma Metroprojekt a podnik za ně zaplatí dohromady 859 500 korun.

Zajištění obsluhy ruzyňského letiště kolejovou dopravou považuje vedení města za prioritu v rozvoji dopravní infrastruktury na území Prahy, uvedl ve středu dopravní podnik. Vedle možnosti prodloužení metra A tak vedení města dále zvažuje propojení Letiště Václava Havla s centrem pomocí odbočky z modernizované železniční tratě Praha–Kladno.

Studie má záměr stanovit případnou cenu, délku výstavby prodloužení metra a zda by se to Praze vůbec vyplatilo. „Závěry této studie budou sloužit jako podklad k rozhodnutí, zda tato varianta bude z naší strany nadále variantou preferovanou,” řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Dodala, že záměr by případně město muselo zanést do plánů územního rozvoje.

Studie má prozkoumat také možnost prodloužení metra C na severu Prahy. „Musíme v každém případě prověřit i možnosti prodloužení trasy C do Čakovic a rovněž prodloužení áčka na východě Prahy, kde jsou velká sídliště v Hostivaři, Horních Měcholupech a Petrovicích, jejichž dopravní obslužnost není ideální,” dodal náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám