Hlavní obsah

Benzín i nafta za poslední týden mírně zdražily

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku za uplynulý týden mírně zdražily. Průměrná cena benzínu Natural 95 stoupla o pět haléřů na 30,26 koruny za litr, u nafty vzrostla o šest haléřů na 29,31 koruny za litr. Vyplývá to ze středečních údajů firmy CCS, jež vývoj sleduje. Ceny postupně zvolna rostou od konce července, kdy byly letos vůbec nejnižší.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 1. listopadu.

Článek

Litr Naturalu 95 na konci července stál v průměru zhruba 29,50 koruny, litr nafty méně než 28,40 koruny. Naopak nejvyšší byly ceny letos na začátku března, kdy se litr benzínu prodával průměrně za 31,34 koruny a litr nafty za 30,56 koruny.

Benzín i nafta jsou aktuálně nejdražší na Vysočině a v Praze. Litr Naturalu 95 stojí průměrně v obou krajích shodně 30,85 koruny. V případě metropole jde oproti minulému týdnu o zdražení o devět haléřů, v případě Vysočiny dokonce o deset.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační fotografie

Naftu kupují motoristé na Vysočině v průměru za 30,11 koruny na litr, což je o dvanáct haléřů více než před týdnem. V hlavním městě litr nafty oproti minulému týdnu zdražil jen o dva haléře na 29,95 koruny.

Nejméně si čerpací stanice účtují za benzín v Ústeckém kraji, průměrně 29,86 koruny za litr, o pouhý haléř více než před týdnem. Pod 30 korunami se cena Naturalu 95 drží i v Jihočeském, Libereckém a Královéhradeckém kraji. Nejlevnější diesel zůstal s průměrnou cenou 28,86 koruny za litr v Královéhradeckém kraji, kde zdražil o šest haléřů.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ropná plošina u břehů Kalifornie

Cena ropy nejvyšší od poloviny roku 2015

Ceny ropy ve středu pokračovaly v růstu, k čemuž přispěl především pokles zásob suroviny v USA. Cena severomořské ropy Brent zdražila na 61,10 amerického dolaru za barel, barel americké lehké ropy WTI vycházel na 54,65 dolaru. Ceny ropy jsou tak nejvyšší od poloviny roku 2015.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zřejmě prodlouží současnou dohodu o omezení těžby až do konce příštího roku. Členové OPEC se koncem loňského listopadu dohodli, že od začátku letošního roku sníží těžbu o zhruba 1,2 miliónu barelů denně.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Zásobníky s ropou v USA

K dohodě o snížení produkce se připojilo i deset významných těžařských zemí mimo OPEC, včetně Ruska, které slíbily snížení o dalších zhruba 600 tisíc barelů denně. Dohoda o omezení těžby byla původně sjednána na šest měsíců, v květnu však byla o devět měsíců prodloužena do března 2018.

Cílem dohody bylo omezit dodávky na trh a podpořit tak cenu suroviny. To se často příliš nedařilo zejména v důsledku vyšších zásob americké ropy. Jejich pokles v poslední době však situaci na trhu zvrátil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám