Hlavní obsah

Vánoční kapr mírně podraží

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapři, kteří již brzy zamíří na vánoční stoly, budou letos zhruba o pět korun na kilogram dražší než v minulém roce. Kilogram kapra tak přijde zhruba na devadesát až sto korun.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Výlov rybníku Vrkoč u Nové Vsi na Brněnsku. Od kaprů se musejí oddělit například tolstolobici.

Článek

Důvodem zdražení je dlouhodobé sucho v republice, provázené nedostatkem vody v rybnících. Právu to řekl ředitel podniku Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

Firma je držitelem ochranné známky Pohořelický kapr, kterou jí udělila Evropská unie. Kapry ze svých rybníků prodává v předvánočním čase svým zákazníkům po celé Moravě. Stovky tun ryb ročně léta vyváží také na Slovensko, do Polska a do Rakouska.

Ryby nepřikrmovali

„Kvůli suchu byly některé naše rybníky napuštěny jen ze čtyřiceti procent své kapacity. Navíc jsme měli letos zhruba čtyřicet tropických dní. Sucho v kombinaci s vedrem nám neumožnilo kapry přikrmovat tak, jak bychom si přáli a jak bychom měli,“ vysvětlil Osička. Letošní průměrný kapr z Pohořelic je proto zhruba o deset až patnáct dekagramů lehčí než ten loňský.

Rybníkářství Pohořelice zaměstnává 80 lidí a ročně vyprodukuje kolem 1200 až 1400 tun ryb. Ředitel podniku předpokládá, že letošní produkce bude o padesát až sto tun horší, než je tomu obvykle. Sezónu výlovů zahájila o uplynulém víkendu výlovem rybníku Vrkoč u Pohořelic.

Zdražení po letech

„Sedm let jsme nezdražovali, takže teď předpokládáme, že nadcházející mírné zdražení naši zákazníci pochopí. Ryba je navíc v jejich jídelníčku stále spíše svátečním pokrmem, což bohužel platí i o kaprovi. Na jedné straně tak zdražení tím spíše přijmou, na straně druhé bychom byli rádi, kdyby měli sladkovodní ryby na svých talířích častěji,“ uvedl Osička.

Pohořelické rybníkářství hospodaří na 1600 hektarech vodních ploch a výlov Vrkoče, na který dorazily desetitisíce lidí, byl jen první z těchto akcí.

Rybáři těm, kteří chtějí ušetřit za vánočního kapra, radí, aby s jeho nákupem neotáleli až do druhé poloviny prosince, ale aby zamířili na některý z mnoha výlovů.

Kapr koupený přímo na hrázi je totiž o pár korun finančně výhodnější než ten zakoupený v adventním čase, na který si může počkat nikoli živý ve vaně, ale již naporcovaný a nasolený v mrazáku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám