Hlavní obsah

Britská premiérka Mayová se zastala Uberu. Neprodloužení licence v Londýně je nepřiměřené

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská premiérka Theresa Mayová se ve čtvrtek zastala společnosti Uber, které londýnské úřady od října neprodloužily licenci na přepravu lidí v Londýně. Jde o nepřiměřený krok, který ohrožuje tisíce pracovních míst, řekla Mayová televizi BBC.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

„Škrtnutím pera starosta (Sadiq Khan z Labour Party) ohrozil 40 tisíc pracovních míst a samozřejmě ... zničil životy 3,5 miliónu uživatelů Uberu,“ nechala se slyšet britská premiérka.

„Ano, existují jisté obavy ohledně bezpečnosti a otázky, které by měl Uber řešit, ale chtěla bych vidět rovné podmínky pro soukromé společnosti a naše úžasné londýnské taxíky,“ uvedla Mayová. „Myslím si, že plošný zákaz je nepřiměřený,“ dodala.

Petici za Uber podepsaly stovky tisíc lidí

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Klient pak zaplatí za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Uber poskytuje své služby v Londýně od roku 2012, firma tvrdí, že má ve městě 3,5 miliónu zákazníků.

Londýnský úřad pro dopravu (TfL) oznámil, že službě neobnoví licenci, která vyprší s koncem září, přičemž se mimo jiné odvolával na nedostatek „společenské odpovědnosti” ze strany platformy, která má spočívat mimo jiné v problémech s upozorňováním na trestné činy. Šéf alternativní taxislužby Uber Dara Khosrowshahi se Londýňanům omluvil za chyby a slíbil učinit změny. [celá zpráva]

Petici na podporu Uberu podepsaly stovky tisíc lidí. Podle londýnského Institutu pro ekonomické záležitosti TfL upřednostnil názory mocné menšiny, která si přeje omezit spotřebitelskou volbu proti vůli miliónů obyčejných Londýňanů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám