Hlavní obsah

Petici za Uber v Londýně podepsalo přes 750 tisíc lidí. Starosta si stěžuje na tlak

Novinky, bož
Aktualizováno

Více než 750 tisíc lidí podepsalo petici požadující po londýnském starostovi Sadiqu Khanovi (Labour Party), aby zvrátil rozhodnutí úřadu Transport for London (TfL), který neprodloužil licenci platformě Uber, která tvoří alternativu k taxislužbě. Khan si postěžoval, že společnost na město vytváří nefér nátlak.

Foto: © Robert Galbraith / Reuters, Reuters

Logo Uberu na vozidle v San Francisku v Kalifornii

Článek

Úřad své rozhodnutí zveřejnil minulý týden v pátek. Uber má tři týdny na podání odvolání. [celá zpráva]

Starosta Khan, který je zároveň předsedou TfL, si podle BBC postěžoval na tlak, kterému je úřad vystaven. „Není možné, aby byl vyvíjen neférový nátlak na orgán, jehož představitelé pracuji neuvěřitelně tvrdě,“ nechal se slyšet Khan.

„Uvědomuji si, že Uber má armádu PR specialistů, uvědomuji si, že mají armádu právníků – opakovaně nám agresivně vyhrožují, že nás dají k soudu,“ stěžuje si Khan.

Omluva šéfa Uberu

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Klient pak zaplatí za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Uber poskytuje své služby v Londýně od roku 2012, firma tvrdí, že má ve městě 3,5 miliónu zákazníků.

Londýnské úřady oznámily, že taxislužbě neobnoví licenci, která vyprší s koncem září, přičemž se mimo jiné odvolávaly na nedostatek „společenské odpovědnosti” ze strany platformy, která má spočívat mimo jiné v problémech s upozorňováním na trestné činy.

Londýnská policie si letos stěžovala, že aplikace Uberu neumožňuje upozornit na vážné zločiny včetně údajných sexuálních útoků na zákazníky ze strany řidičů, nebo jí to trvá příliš dlouho. 

Šéf alternativní taxislužby Uber Dara Khosrowshahi se nedávno omluvil Londýňanům za chyby a slíbil učinit změny. [celá zpráva]

Kritika z londýnského institutu

Rozhodnutí TfL zakázat Uber kritizoval londýnský Institut pro ekonomické záležitosti (IEA), což je think tank, který se vyjadřuje k ekonomickým tématům a vystupuje na podporu svobody trhu.

„Rozhodnutí TfL neobnovit Uberu licenci představuje velkou ránu pro konkurenci a inovace na londýnském dopravním trhu,“ uvedl institut v prohlášení s tím, že rozhodnutí zlikviduje pracovní příležitosti pro 40 tisíc lidí.

„Rozhodnutí je nepříjemné i pro 3,5 miliónu Londýňanů, kteří tuto službu pravidelně využívají, a znovu potvrzuje dominanci kartelu městských taxikářů, jejichž služby mohou pravidelně využívat jen ti nejbohatší,“ připomněl ekonomický institut.

„TfL upřednostnil názory mocné menšiny, která si přeje omezit spotřebitelskou volbu proti vůli miliónů obyčejných Londýňanů,“ uzavřel Institut pro ekonomické záležitosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest taxikářů na letišti Video: Novinky

Uber čelí problémům rovněž v České republice, kde ho taxikáři považují za nekalou konkurenci. Minulý týden taxikáři protestovali na ruzyňském letišti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Uber má nového šéfa. Přichází z Expedie

Novým šéfem alternativní taxislužby Uber se stane 48letý Dara Khosrowshahi, který dosud působil jako ředitel internetové cestovní kanceláře Expedia. Bude mít...

Taxify smí v Praze jezdit, potvrdil soud

Estonská společnost Taxify může v Praze i nadále provozovat alternativní taxislužbu. Městský soud v Praze zamítl návrh na nařízení předběžného opatření...

Výběr článků

Načítám