Hlavní obsah

Růst ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí zrychlil na tři procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států v letošním druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok zrychlil na tři procenta z 1,2 procenta v předchozím kvartálu. Dosáhl tak nejprudšího tempa za více než dva roky. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, které ve středu zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Na snímku washingtonský Kapitol, v popředí několik soch

Článek

Ministerstvo koncem července uvedlo, že růst ve druhém čtvrtletí dosáhl 2,6 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že červencový odhad bude nyní zvýšen na 2,7 procenta.

Za zlepšením odhadu stojí příznivý vývoj spotřebitelských výdajů i podnikových investic. Tempo růstu ekonomiky bylo ve druhém čtvrtletí nejrychlejší od prvního kvartálu 2015.

Trump chce letos tříprocentní růst

Nejnovější údaje o spotřebitelských i podnikatelských výdajích navíc naznačují, že největší světová ekonomika si udržuje solidní tempo růstu i na začátku třetího čtvrtletí.

V prvním pololetí činil růst hrubého domácího produktu (HDP) 2,1 procenta. Americký prezident Donald Trump si na letošní rok stanovil ambiciózní cíl dosáhnout tříprocentního tempa růstu. Jeho administrativa ale zatím nezrealizovala plány na snížení daní ani další slibovaná opatření na podporu hospodářského růstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám