Hlavní obsah

Ceny benzínu i nafty stagnují, za týden spadly jen o pár haléřů

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku druhý týden v podstatě stagnují. Průměrná cena jednoho litru benzínu Natural 95 klesla o tři haléře na 29,62 koruny, nafta za týden zlevnila o šest haléřů na 28,48 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 23. srpnu

Článek

Ceny pohonných hmot v Česku postupně klesaly s minimálními výkyvy od konce dubna. Teprve na začátku srpna o něco stouply. Poslední dva týdny velmi mírně zlevňují. Natural 95 stál v celorepublikovém průměru přes 30 korun a nafta více než 29 korun naposledy ve druhé polovině června.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají i nadále v Praze. Řidiči v hlavním městě zaplatí za litr benzínu v průměru 30,34 koruny, což je o pět haléřů méně než před týdnem. Litr nafty přijde Pražany průměrně na 29,32 koruny, což znamená pokles o 13 haléřů.

Druhá nejdražší je nafta na Vysočině, kde stojí litr průměrně 29,09 Kč, což je o pět haléřů méně než před týdnem. Nad 29 korunami tato pohonná hmota zůstává již jen v Plzeňském kraji, kde litr nafty stojí v průměru 29,01 koruny.

Druhý nejdražší Natural 95 mají rovněž na Vysočině, kde zdražil o čtyři haléře na 30,06 koruny za litr.

Ceny ropy rostou, uzavřeli ropné pole v Libyi

Ropa na světových trzích ve středu zdražovala. Ceny severomořské ropy Brent stouply o 1,04 procenta na 52,41 amerického dolaru za barel. Americká ropa WTI ve středu poskočila o 0,92 procenta na 48,27 dolaru za barel.

Ceny podpořily zprávy o poklesu amerických zásob v minulém týdnu o 3,3 miliónu barelů a o slabém růstu americké ropné produkce. Cenu ovlivňuje i uzavření libyjského ropného pole v Šaraře.

Ceny ropy na druhé straně dlouhodobě ovlivňuje vysoká nabídka. Těžba ropy z břidlic v USA se od poloviny loňského roku zvýšila téměř o 12 procent na 9,42 miliónu barelů denně.

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC, Rusko a další signatáři dohody o snížení těžby se produkci snaží omezovat a tím tlačit na vyšší ceny. V důsledku vysoké těžařské aktivity v USA se jim to však dosud příliš nedařilo. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Investovat můžete i do zlata či ropy

Stále více Čechů se přesvědčuje o tom, že výnosně se dá investovat nejen do akcií či dluhopisů, ale také do komodit, jako jsou zlato, ropa, diamanty, šperky,...

Benzín a nafta zlevňují již tři měsíce

Pohonné hmoty v Česku pokračují v mírném zlevňování. Průměrná cena klesla od minulého týdne o šest haléřů na 29,54 koruny za litr. Průměrná cena nafty potom...

Výběr článků

Načítám