Hlavní obsah

Ropný kartel OPEC prodloužil dohodu o omezení těžby

Novinky, bož

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na čtvrtečním setkání ve Vídni shodli na prodloužení dohody omezení těžby o dalších devět měsíců do března 2018. Informovala o tom agentura Bloomberg. Rusko a další země mimo OPEC již dříve avizovaly, že se k prodloužené dohodě přidají.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Prezident kartelu OPEC Šakíb Chalil

Článek

Se zeměmi, které nejsou členy OPEC, budou zástupci kartelu dále jednat v průběhu čtvrtka.

Členové OPEC a další země jako Rusko se loni v listopadu domluvili na snížení těžby ropy na 32,5 miliónu barelů denně. Dohoda měla za cíl snížením příliš vysokých dodávek zvýšit její cenu.

To se však nepodařilo – navzdory tomu, že některé země těžbu omezily více, než se zavázaly. Ceny ropy nadále spíše klesaly mimo jiné v důsledku těžby ve Spojených státech, které dohodou nejsou vázány. V posledních týdnech však tamní zásoby klesají.

Nigerijský ministr pro těžbu ropy ještě před jednáním sdělil televizi Bloomberg, že si od dohody slibuje cenovou stabilitu. Doufá prý, že cena zůstane nad padesáti americkými dolary (1177 korun) za barel a snad se i „vrátí k 60 dolarům” za barel.

Ropa Brent se ve středu večer prodávala za 54,11 dolaru (1273 korun) za barel. V Česku od konce dubna zlevnily benzín i nafta zhruba o 60 haléřů za litr. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám