Hlavní obsah

Lufthansa se uchází o rakouskou divizi Air Berlin, firmu Niki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Největší německá aerolinka Lufthansa vyjádřila zájem o převzetí divize zkrachovalé německé nízkonákladové letecké společnosti Air Berlin, rakouské aerolinky Niki. Agentuře Reuters to ve středu sdělily informované zdroje. Lufthansa by tak mohla lépe konkurovat nízkonákladovému irskému Ryanairu, především na linkách z Německa do Španělska.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Německý národní dopravce by nejraději převzal celý Air Berlin a má k tomu podporu německé vlády. Není ale jisté, zda k transakci dojde, protože by koupí druhé největší německé letecké společnosti získal například téměř monopol na německé vnitrostátní lety.

Kromě Lufthansy projevil zájem o Air Berlin rovněž právě Ryanair a podle některých zdrojů Reuters i letecká společnost Condor, která patří německé cestovní kanceláři Thomas Cook. Není zatím jasné, o jaké části Air Berlin se Condor zajímá. Má se také za to, že o převzetí částí Air Berlin uvažuje i britský EasyJet, uvedla agentura Reuters.

Air Berlin prodal svou rakouskou divizi Niki za 300 miliónů eur (8,1 miliardy Kč) loni v červnu svému majoritnímu akcionáři Etihad Airways v rámci restrukturalizačního plánu. Obchod ale nebyl dokončen.

Nízkonákladovou rakouskou leteckou společnost Niki založil v roce 2003 bývalý závodník Formule 1 Niki Lauda. Aerolinky Air Berlin koupily 24 procent akcií Niki v roce 2004, v roce 2010 svůj podíl navýšily na 49,9 procenta.

Niki provozuje především dovolenkové lety do destinací, jako jsou Kanárské ostrovy, severní Afrika a Turecko. Lauda, který má licenci na řízení komerčních letadel, rovněž příležitostně sám svá letadla pilotuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Air Berlin míří do insolvence

Německý letecký dopravce Air Berlin požádal o zahájení insolvenčního řízení. Informovala o tom německá redakce agentury Reuters. Společnost se rozhodla na sebe...

Výběr článků

Načítám