Hlavní obsah

Vejce s jedovatým pesticidem se dostala do 17 zemí

Novinky, tov

Vejce s obsahem toxického pesticidu fipronil používaného k hubení hmyzu se objevila v 16 zemích Evropy a Hongkongu. V pátek o tom informovala Evropská komise. Kvůli skandálu chystá na září mimořádný summit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země, kde se objevila vejce s pesticidem fipronil.

Článek

Mluvčí Evropské komise pro obchod a zemědělství Daniel Rosario řekl, že vedle Belgie, Nizozemska a Německa, které byly zasažené nejvíce, se vejce obsahující fipronil objevila rovněž v Británii, Dánsku, Francii, Irsku, Itálii, Lucembursku, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Slovensku, Slovinsku, Švédsku a Švýcarsku. Jedinou mimoevropskou zemí, odkud byl jejich výskyt hlášen, je Hongkong.

Komise také uvedla, že plánuje svolat na 26. září kvůli skandálu s vejci mimořádný summit. O setkání ministrů a úřadů předtím požádal evropský komisař odpovědný za zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis. [celá zpráva]

V Česku musí dovozci vajec a vaječných výrobků z podezřelých zemí nechat potraviny otestovat na fipronil v laboratoři.

Fipronil bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický. Jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závrati.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám