Hlavní obsah

Většina Čechů vstává do práce před šestou

Právo, Martin Procházka

Více než polovina Čechů a Češek, konkrétně 54 procent, vstává do zaměstnání každý den před šestou hodinou ranní. Ve srovnání se světem je to nezvykle velké množství, nicméně podobně brzy se vstává třeba také na Slovensku, tvrdí průzkum společnosti Profesia.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi šestou a sedmou hodinou vstává každý pátý Čech a mezi sedmou a osmou hodinou asi 14 procent lidí.

Déle než do osmi hodin spí pravidelně jen každý šestnáctý účastník uvedeného průzkumu. Zbývajících šest procent lidí uvedlo, že si pracovní dobu určují sami, takže do práce nevstávají.

„Velmi nás překvapilo, kolik lidí i dnes vstává před šestou hodinou ranní, protože začátek pracovní doby se v posledních letech přesunuje spíše na pozdější hodiny,“ sdělila Právu ředitelka společnosti Profesia.cz Zuzana Lincová.

Starají se o děti či venčí psa

Lidé však podle jejích slov nevstávají tak brzo jen kvůli včasnému příchodu do práce, ale rovněž kvůli tomu, že se musí před odchodem z domova postarat například o děti nebo o domácí mazlíčky.

„Zjistili jsme, že i když se zvláště ve větších městech pracuje často od osmi nebo od devíti hodin, řada lidí vstává brzy z jiných důvodů. Jsou to často ti, kteří se potřebují ráno postarat o děti nebo vyvenčit psa. Řada lidí vstává kvůli svým zájmům či zálibám: jdou si zacvičit nebo zaběhat. Projevuje se i nový fenomén, zvláště u mladých respondentů. Mnozí z nich totiž oželí delší spánek i kvůli virtuální zábavě,“ uvedla Lincová.

Řada úspěšných manažerů zase vstává před šestou ranní proto, aby se stihla věnovat svým koníčkům, na které jim potom přes den nezbývá čas, například tenisu či golfu.

Reklama

Výběr článků

Načítám