Hlavní obsah

Nejstarší banka světa propustí pětinu zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská banka Monte dei Paschi di Siena, která je nejstarší bankovní institucí na světě, v příštích pěti letech v rámci restrukturalizace propustí pětinu zaměstnanců, sníží počet poboček a zbaví se špatných úvěrů za 28,6 miliardy eur (746,1 miliardy Kč) a některého vedlejšího majetku. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Bloomberg.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Lidé vybírají z bankomatu Monte Dei Paschi ve Florencii

Článek

Restrukturalizace má pomoci banku vrátit do zisku a je součástí dohody o státní pomoci v objemu 5,4 miliardy eur, kterou tento týden schválila Evropská komise

Banka plánuje zrušit 5500 pracovních míst. Počet poboček se sníží na 1400 z dosavadních 2000. Banka rovněž prodá majetek, který nepovažuje za strategický, včetně zahraničních divizí ve Francii a Belgii, některé majetkové podíly a vybrané nemovitosti. Do roku 2021 chce banka díky tomu vykázat čistý zisk více než 1,2 miliardy eur.

Monte dei Paschi di Siena byla založena roku 1472 a je nejstarší přežívající bankou na světě a současně třetí největší bankou v Itálii.

Po měsících vyjednávání Evropská komise schválila tento týden tzv. preventivní rekapitalizaci banky. Podle regulátorů je sice banka solventní, potřebuje však státní podporu ke svému přežití. Monte dei Paschi se obrátila s žádostí o pomoc na italskou vládu, protože se jí v prosinci nepodařilo získat pomoc od investorů.

Dědictví z časů krize

Komise souhlasila, že umožní poskytnout bance finanční pomoc poté, co akcionáři a majitelé dluhopisů slíbili, že přispějí k záchraně banky 4,3 miliardami eur, jak vyžadují pravidla Evropské unie, která mají minimalizovat náklady daňových poplatníků na záchranu bank. Po odečtení plánovaného odškodného pro drobné investory kvůli klamavým obchodním praktikám při prodeji dluhopisů tak získá banka nový kapitál ve výši 8,1 miliardy eur. Itálie po dokončení celého procesu bude vlastnit v bance podíl 70 procent.

Itálie se nyní snaží vyřešit dědictví z doby finanční krize, po kterém zůstaly bankám špatné úvěry ve výši 313 miliard eur, což brzdí ekonomické oživení. Minulý měsíc vláda slíbila poskytnout pomoc bankám Popolare di Vicenza a Veneto Banka, když se několik měsíců snažila najít způsob, jak je udržet nad vodou.

Nynější zásah státu v bankovním sektoru je největší od roku 1933, kdy Benito Musolini zestátnil banky, včetně Monte dei Paschi, v rámci velkého znárodnění soukromého sektoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám