Hlavní obsah

Evropská komise si došlápla na Google. Chce po něm 64 miliard korun

• Aktualizováno
Novinky, bož

Evropská komise v úterý potrestala internetový vyhledávač Google pokutou 2,42 miliardy eur (63,62 miliard korun). Komise to oznámila v tiskovém prohlášení. Google se měl provinit tím, že ve vyhledávání zvýhodňoval vlastní služby srovnávání obchodních nabídek. Google se závěry vyšetřování nesouhlasí a hodlá se odvolat.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Komisařka na Twitteru uvedla, že si posvítí na společnosti, které protestovaly proti rozhodnutí komise v kauze Apple.

Článek

Podle komise má Google 90 dní na nápravu. V opačném případě bude čelit dalším sankcím.

„S veškerou úctou nesouhlasíme se závěry, které dnes komise představila. Rozhodnutí komise podrobně přezkoumáme, zvážíme odvolání a těšíme se, až budeme v tomto případu moci představit naše argumenty,” sdělil Novinkám právní zástupce společnosti Google Kent Walker.

„Nakupujete-li online, zřejmě toužíte najít zboží, které hledáte co nejsnáze a nejrychleji. A inzerenti zase chtějí toto zboží propagovat. Proto Google zobrazuje reklamy v Nákupech (Shopping ads) a propojuje uživatele s tisíci malých i velkých inzerentů způsobem, ze kterého mají prospěch obě strany,” dodal Walker

„To, co Google udělal, je podle evropských antimonopolních pravidel nelegální. Upíral ostatním firmám šanci konkurovat kvalitou a inovovat. A co je důležitější, upíral evropským spotřebitelům skutečnou volbu služeb a plné výhody inovací,” uvedla v prohlášení evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Podle EK tak společnost zneužila svého dominantního postavení na trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám