Hlavní obsah

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují, chtějí vyšší mzdy

• Aktualizováno

Zaměstnanci slovenského závodu německé automobilky Volkswagen v úterý vstoupili do časově neomezené stávky za vyšší mzdy. Odhadem několik tisíc pracovníků se již časně ráno shromáždilo u továrny, kde transparenty a pískotem dávali najevo nesouhlas s odmítavým postojem vedení továrny k požadavkům odborů na výraznější zvýšení mezd dělníků tohoto největšího soukromého zaměstnavatele na Slovensku.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Předák odborů Zoroslav Smolinský řekl, že výrobní linky v podniku byly zastaveny. Jde vůbec o první stávku ve slovenské divizi Volkswagenu od jejího založení v roce 1991. Bratislavská továrna automobilky se zaměřuje na výrobu sportovně-užitkových vozidel a malých aut včetně vozů značky Škoda Citigo.

Zaměstnanci si na shromáždění přinesli transparenty s nápisy "Neponižujte nás", "Jsme součástí koncernu" či "Vy pro nás minimum, my pro vás maximum".

Odbory neuspěly u vedení firmy s požadavkem na zvýšení mezd pro více než 12 000 zaměstnanců firmy o 16 procent a naopak odmítly nabídku zaměstnavatele na postupné zvýšení mezd o 8,9 procenta. Průměrná měsíční mzda ve slovenském Volkswagenu bez zahrnutí mezd managementu a po započítání příspěvků a bonusů činí 1800 eur (47 160 korun), tedy zhruba dvojnásobek průměrné mzdy na Slovensku.

Nejvíce cizinců od krize

Odbory vyhlásily stávku v době, kdy si zaměstnavatelé na Slovensku stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a kdy zaměstnávají nejvíce cizinců od globální ekonomické krize. Například slovenský Volkswagen loni angažoval 550 pracovníků ze sesterského závodu Audi Hungaria v maďarském Györu.

Automobilový průmysl je jedním z tahounů slovenské ekonomiky. V zemi montují vozidla také automobilky PSA a Kia Motors, závod Volkswagenu je z hlediska produkce největší. Novou továrnu v zemi staví automobilka Jaguar Land Rover.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám