Hlavní obsah

Nafta a benzín šestý týden v řadě zlevňují

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden zlevnily. Průměrná cena Naturalu 95 na českých čerpacích stanicích byla ve středu o devět haléřů nižší než o týden dříve – 30,50 koruny za litr. Průměrná cena nafty pak klesla o 13 haléřů na 29,45 koruny za litr. Vyplynulo to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Od konce dubna zlevnil litr benzinu i nafty zhruba o 60 haléřů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 7. červnu

Článek

Ceny pohonných hmot tak klesají šestý týden v řadě. Od konce dubna zlevnily o více než sedm desítek haléřů.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze, kde motoristé jako v jediném kraji platí za Natural 95 více než 31 korun za litr. V metropoli kupují benzín v průměru za 31,53 koruny za litr, což je o 16 haléřů méně než před týdnem.

Naftu Pražané natankují v průměru za 30,66 koruny za litr, její cena tak o 15 haléřů klesla. Druhá nejdražší je pak v Jihomoravském kraji, kde za ni řidiči platí o 72 haléřů méně než v Praze a o pět haléřů méně než v minulém týdnu – 29,94 koruny.

Nejlevněji řidiči natankují v Pardubickém kraji. Litr benzínu je tam k dostání průměrně za 30,04 koruny, což je o šest haléřů méně než minulý týden. Litr nafty pak zlevnil o 18 haléřů na 28,82 koruny.

Ceny ropy ve středu prudce klesaly

Ceny benzínu a nafty v Česku jsou nyní nejnižší od začátku roku. Ceny ropy šly sice v pondělí nahoru kvůli napětí mezi Katarem a dalšími arabskými zeměmi, nicméně po nečekaném růstu zásob v USA o 3,3 miliónu barelů ve středu prudce klesly.

Severomořská ropa Brent ve středu po 16:30 našeho času klesla o 3,7 procenta na 48,26 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se pak propadla o 4,4 procenta na 46,08 dolarů za barel.

Členové OPEC a další země jako Rusko se na konci května shodli na prodloužení listopadové dohody o snížení těžby. Na základě této dohody se zavázali ke snížení těžby ropy na 32,5 miliónu barelů denně. Dohoda měla za cíl snížením dodávek ropy zvýšit její cenu. Ceny ropy nadále spíše klesaly mimo jiné v důsledku těžby ve Spojených státech, které dohodou nejsou vázány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám