Hlavní obsah

Stavebnictví v dubnu rostlo, výrazně přibylo dokončených bytů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební výroba v Česku v dubnu meziročně vzrostla o čtyři procenta. Růst táhlo pozemní stavitelství. Dokončeno bylo o 36,6 procenta bytů více než loni, informoval ve středu Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Produkce v pozemním stavitelství byla meziročně vyšší o 10,6 procenta, zatímco v inženýrském stavitelství, kam patří třeba dopravní stavby, se snížila o deset procent.

„Dubnová data potvrzují, že infrastrukturní projekty financované z veřejných peněz stále nenabíhají,” komentoval ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Upozornil, že díky pozemnímu stavitelství je to přesto nejlepší výsledek oboru od poloviny roku 2015, kdy vrcholilo dočerpávání prostředků z předchozího programového období fondů EU. Ty směřovaly právě především do velkých infrastrukturních projektů.

Stavebnictví se podařilo zvrátit mnoho měsíců trvající pokles výrazněji už v březnu, kdy meziročně rostlo o sedm procent.

Staví se v malém, velké projekty stojí

Počet dokončených bytů se v dubnu meziročně zvýšil o 36,6 procenta na 2 209 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 9,7 procenta, v bytových domech se zvýšil o 118,7 procenta. Počet zahájených bytů ale v dubnu stoupl jen o půl procenta na 2 628 bytů. Počet vydaných stavebních povolení dokonce klesl o 6,5 procenta.

„Čísla také bohužel nasvědčují tomu, že se povolují stále menší a menší projekty a ty velké, které jedině mohou přinést snížení vysokých cen bytů a skutečný rozvoj města, zkrátka stojí,” řekl ředitel developerské firmy Central Group Dušan Kunovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám