Hlavní obsah

V Temelíně vyvezli všechno palivo z druhého bloku, budou ho kontrolovat

Právo, orh

Všech 163 palivových souborů vyvezli technici Jaderné elektrárny Temelín z reaktoru druhého bloku, u kterého začala tříměsíční odstávka už 19. května. Nyní se bude každý soubor pečlivě kontrolovat, což bude trvat dva týdny, uvedl ve čtvrtek mluvčí elektrárny Marek Sviták.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyvážení paliva z TemelínaVideo: Marek Sviták/JETE

 
Článek

„Přibližně půl hodiny trvá vyvezení jednoho palivového souboru z reaktoru. Za tu dobu urazí dálkově ovládaný zavážecí stroj pouze několik metrů mezi reaktorem a vedlejším bazénem pro skladování. Tříčlenná obsluha přitom pomocí speciální kamery sleduje každý centimetr pohybu. Vše se děje pod vodou, která palivo chladí a odstíní i radioaktivní záření,“ popsal vyvážení paliva Sviták.

Zmínil, že každý palivový soubor projde důkladnou kontrolou. Sleduje se těsnost a geometrie paliva. „Zpět do reaktoru se vrátí 120 palivových souborů, když budou doplněny 43 novými. Každý palivový soubor má přesně stanovené místo. Důvodem je rovnoměrné rozložení výkonu reaktoru,“ vysvětlil Sviták.

Palivové soubory, které se již nevracejí do reaktoru, zůstávají přibližně deset let v bazénu skladování vedle reaktoru. Poté jsou ve speciálních kontejnerech převezeny do skladu použitého paliva, který je od roku 2010 v provozu v areálu elektrárny. Tady mohou být umístěny až 60 let.

Odstávka bloku není pouze o výměně paliva. Celkem harmonogram obsahuje přes 10 tisíc činností. Součástí je řada kontrol a revizí, které mají ověřit stav zařízení a připravit ho na následný desetiměsíční provoz. Kontrolují se bezpečnostní systémy, turbína a velká modernizace probíhá na kompenzátoru objemu.

Od začátku roku vyrobil Temelín 7 128 411 MWh elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám