Hlavní obsah

Cena ropy klesla. Navzdory prodloužení dohody OPEC o omezení těžby

Novinky, bož

Cena ropy se po čtvrtečním jednání členů OPEC a dalších států propadla o pět procent. Novinkám to sdělil analytik ČSOB Petr Báča. Členské státy OPEC a další země jako Rusko se přitom domluvily na prodloužení dohody omezení těžby o dalších devět měsíců do března 2018.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Zásobníky s ropou v USA. Právě ta kartelu OPEC zkřížila plány na zvyšování cen ropy.

Článek

Americká lehká ropa WTI po jednání podle ČTK poklesla o 4,9 procenta na 48,92 dolaru za barel, ropa Brent o 4,5 procenta na 51,58 dolaru.

„Již před zasedáním přitom Rusko a Saúdská Arábie avizovaly, že hodlají prosazovat prodloužení dohody na omezení těžby ropy o dalších devět měsíců. Tím do značné míry ukotvily tržní očekávání a poslaly cenu ropy výše ještě před tím, než rozhodnutí zaznělo oficiálně,” domnívá se Báča.

„Ještě větší očekávání však patrně vzbudily zmínky o možnosti delší dohody, případně o tom, že by produkci ropy mohlo omezit více zemí. Finální dohoda o 'pouhém' omezení produkce ropy na dalších devět měsíců tak nakonec trhy – soudě dle reakce – asi zklamala,” dodal analytik ČSOB.

Příští rok možná 58 dolarů za barel

Nigerijský ministr pro těžbu ropy ještě před jednáním sdělil televizi Bloomberg, že si od dohody slibuje cenovou stabilitu. Doufá prý, že cena zůstane nad padesáti americkými dolary (1177 korun) za barel a snad se i „vrátí k 60 dolarům” za barel. [celá zpráva]

Tento vývoj nevylučuje ani Báča. „Pro letošní rok stále odhadujeme průměrnou cenu ropy kolem 55 dolarů za barel s tím, že příští rok může průměrná cena ropy vzrůst k 58 dolarů za barel. A to by z makroekonomického pohledu měla být marginální změna,” uvedl.

Členové OPEC a další země jako Rusko se loni v listopadu domluvili na snížení těžby ropy na 32,5 miliónu barelů denně. Dohoda měla za cíl snížením dodávek ropy zvýšit její cenu.

To se však nepodařilo – navzdory tomu, že některé země těžbu omezily více, než se zavázaly. Ceny ropy nadále spíše klesaly mimo jiné v důsledku těžby ve Spojených státech, které dohodou nejsou vázány. V posledních týdnech však tamní zásoby prudce klesají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám