Hlavní obsah

V Německu obvinili šéfa Volkswagenu Müllera, exšéfa Winterkorna a šéfa Porsche

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zastupitelství ve Stuttgartu zahájilo vyšetřování automobilky Porsche, která je součástí koncernu Volkswagen, kvůli manipulacím s měřením emisí. Žalobci obvinili dnešního manažera Volkswagenu Matthiase Müllera, který tehdy působil v Porsche, někdejšího šéfa koncernu Martina Winterkorna a předsedu představenstva Porsche Hanse Dietera Pötsche. Informoval o tom server listu Handelsblatt.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Automobilka již čelí řadě žalob, ve kterých investoři tvrdí, že je vedení Volkswagenu včas neinformovalo o podvodech kolem měření emisí.

Článek

Jmenovaní manažeři jsou podezřelí, že akcionáře příliš pozdě informovali o finančních důsledcích aféry.

Emisní aféra Volkswagenu vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí koncern obvinila, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva]

Skandál se velice rychle rozšířil do Evropy a Asie. Ukázalo se, že se týkal vedle mateřské značky také modelů Audi, Porsche nebo Škoda.

S Američany se Volkswagen na začátku letošního roku domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody musí automobilka přiznat vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatit částku ve výši 4,3 miliardy dolarů (zhruba 111 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám