Hlavní obsah

Na Den vítězství budou mít velké obchody opět zavřeno

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako na Velikonoce budou mít velké obchody ani ne po měsíci v pondělí opět povinně zavřeno. Omezení se týká všech obchodů s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. Zavřeno musí mít na Den vítězství podle loni schváleného zákona také všechny bazary, second-handy a sběrny.

Foto: Profimedia.cz

V předchozích případech například na Vánoce kvůli uzavřeným velkým obchodům zavřela kompletně některá nákupní centra.

Článek

Velké obchody letos musí zůstat zavřené už potřetí.

Obchodníci vesměs normu, která omezení nařizuje, respektují, naposledy na Velikonoční pondělí zaznamenaly kontroly České obchodní inspekce (ČOI) jen tři případy porušení, všechny v Jihočeském kraji. Pokuta může dosáhnout až jednoho miliónu korun, v případě opakovaného porušení až pět miliónů. [celá zpráva]

I zákazníci se přizpůsobují. Část zpravidla nakoupí s předstihem nebo se spolehne na menší provozovny. Nárůst prodejů v dny uzavřených supermarketů v předchozích případech hlásily také e-shopy.

Navrhovatelé zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě — senátoři ČSSD vedení Františkem Bublanem – nevysvětlili, proč vybrali zrovna ty svátky, které vybrali. Podle nich šlo o kompromis a současně první krok k rozšíření na všechny svátky. To prosazuje například šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

Velké obchody musí zavřít o těchto svátcích
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince –Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Obchodníkům se tyto spády vesměs nelíbí. „Jde o nadměrnou regulaci a diskriminaci ze strany státu. Zákon se může postupně rozšířit i na další svátky a nakonec i na neděle,“ řekla Novinkám prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Podle propočtů svazu přijdou obchodníci kvůli omezením, která zákon přináší, ročně na tržbách o několik miliard korun. Proti normě argumentují i tím, že řada zaměstnanců na svátky chce pracovat kvůli příplatkům. Společně se skupinou senátorů svaz podal proti zákonu stížnost k Ústavnímu soudu, ten ve věci dosud nerozhodl.

Se zavřenými supermarkety se Češi setkají opět až na podzim, na Den české státnosti 28. září, který připomíná smrt patrona českých zemí svatého Václava.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám