Hlavní obsah

Řecko se domluvilo s věřiteli na reformách nutných k dalším půjčkám

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci Řecka se v úterý ráno domluvili se zahraničními věřiteli na reformách, které by měli Řekové udělat, aby získali další finanční pomoc. Informoval o tom řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos. Země, která se potýká s vysokým zadlužením, by tak měla mít možnost čerpat další prostředky ze záchranných fondů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Řecku budou uvolněny další prostředky ze záchranných fondů.

Článek

Jednání byla završena po půl roce, který byl poznamenán neshodami mezi Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) ohledně fiskálních cílů reforem.

Řekové se zavázali k reformám v oblasti trhu práce a energetiky, ke zvýšení daní a k seškrtání penzí, uvedla agentura Reuters.

Tím by Řecko mělo dosáhnout úspor ve výši dvou procent hrubého domácího produktu (HDP). Pokud by se mu podařilo cíle překonat, může spustit sadu opatření, která zmírní dopad úsporné politiky. Mohlo by jít především o snížení daní.

Reformy teď musí projít parlamentem

Dohodnutá opatření teď musí schválit řecký parlament, vzápětí by měli ministři financí eurozóny na svém zasedání 22. května odsouhlasit vyplacení peněz. Řecko bude potřebovat v červenci na splacení dluhů zhruba 7,5 miliardy eur (201,5 miliardy korun).

Předloni se Řecko domluvilo s eurozónou, že mu bude v průběhu tří let vyplaceno 86 miliard eur (2,3 biliónu korun). Celkově Evropský stabilizační mechanismus (ESM), což je záchranný fond eurozóny, z této částky zatím vyplatil 31,7 miliardy eur (zhruba 856,5 miliardy korun). [celá zpráva]

Z ESM a z EFSF, což byl provizorní předchůdce ESM, už bylo Řecku vyplaceno v součtu 173,5 miliardy eur (4,7 biliónu korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám