Hlavní obsah

Zákazníci Westinghouse se připravují na bankrot jaderné firmy

Novinky, tov

Americké energetické firmy, které jsou klienty Westinghouse, si najaly poradce kvůli hrozícímu bankrotu jaderné divize Westinghouse, patřící pod japonský konglomerát Toshiba, napsala agentura Reuters. Toshiba nedávno oznámila, že chce Westinghouse prodat.

Foto: Profimedia.cz

Reaktory Westinghouse pohánějí i jadernou elektrárnu Diablo Canyon v Kalifornii.

Článek

Najít kupce pro Westinghouse, který od roku 2013 nevydělává a potýká se s nárůstem nákladů u projektů jaderných elektráren v USA, nebude lehké. To potvrzuje i fakt, že samotná Toshiba si už také najala bankrotové právníky, píše Reuters s odkazem na své zdroje.

Toshiba, známá hlavně jako výrobce elektroniky, jadernou firmu Westinghouse koupila před 10 lety za 5,4 miliardy dolarů. V posledních letech ale pro ni znamená břemeno a táhne ji do ztrát. Podle některých analytiků ohrožuje budoucnost Toshiby. Prezident japonské firmy Satoši Tsunakawa dříve v březnu na tiskové konferenci uvedl, že vážně zvažují prodej Westinghouse. [celá zpráva]

Týmy expertů na restrukturalizaci si najaly už také energetické firmy Scana Corp a Southern Co, pro které Westinghouse postavil první jaderné elektrárny v USA před více než 30 lety. Nyní pro ně buduje elektrárny v Jižní Karolíně a Georgii, u kterých náklady oproti plánům narostly podle zdrojů z oboru o několik miliard dolarů.

Pokud by došlo k bankrotu Westingouse, Scana a Southern by byly mezi největšími věřiteli. Nyní se chystají na právní bitvu, aby firmy zachránily co nejvíce peněz v rámci bankrotového řízení. „Jestli Westinghouse požádá o bankrotovou ochranu, či nikoli, je na rozhodnutí představenstva. Je předčasné věc komentovat,“ uvedla v prohlášení Toshiba.

Westinghouse byl jedním z uchazečů v tendru na dostavbu Temelína, který ale ČEZ v roce 2014 zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám