Hlavní obsah

Poslanci se přou o výši pokut operátorům

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní hospodářský výbor se ve středu zabýval návrhem novely zákona o elektronických komunikacích, jehož cílem je zlepšit situaci na českém trhu. Připomínky padaly zejména k pokutám operátorů, které se mají zvednout z maximálně 20 miliónů korun na až deset procent z obratu dané firmy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pokud by se pokuty operátorům skutečně takto drasticky zvýšily, musel by být Český telekomunikační úřad (ČTÚ) při jejich udělování opatrný, protože jejich likvidační výše by přilákala pozornost právníků z celé Evropy,“ upozornil předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO).

Předseda Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Šuchman zase prohlásil: „Pokuty firmám z jejich obratu v evropských telekomunikacích neexistují. Užívají se jen při porušení soutěžního práva. Pokud to v návrhu novely zůstane, mohly by se zhatit vládní záměry se vstupem čtvrtého mobilního operátora na český trh.“

Kritici ovšem opomíjejí, že pokuty až do desetiny ročního obratu byly pro telekomunikace už uzákoněny na Slovensku, a přesto tam nadále působí i čeští operátoři. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Petra Kameníka každý správní orgán, a tedy i ČTÚ, při ukládání zvažuje, zda není pro provinivší se firmu likvidační.

„Žádný problém tedy nemůže být, ať je maximálně možná částka pokuty v zákoně jakkoli vysoká,“ uvedl Kameník.

Ve zkráceném režimu

Pro přitvrzení pokut je i šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Ten už dříve upozornil, že pro velké operátory jsou dosud udělované pokuty zanedbatelné. Vždyť například za celý rok 2015 sankcionoval ČTÚ tuzemské telekomunikační společnosti celkovou částkou 24,5 miliónu, a v roce 2013 rozdal na pokutách dokonce pouhých 9,1 miliónu korun.

Návrh novely schválila vláda 8. března. Sobotka se předtím s představiteli všech parlamentních politických stran dohodl, že Sněmovna novelu projedná jako první bod své dubnové schůze, a navíc se jí bude zabývat v režimu zkráceném o 20 až 30 dní.

„Bude to úprk, ale jinak nelze stihnout přijetí novely ještě v tomto volebním období. Důkladně se proto už musí připravovat pozměňovací návrhy,“ apeloval ve středu na členy hospodářského výboru Pilný.

Sobotka původně usiloval, aby novela byla ve Sněmovně schvalována hned v prvním čtení. To ale pro odpor hnutí ANO a ODS neprošlo. Podle nich jsou v návrhu novely ještě některá sporná ustanovení.

„Je proto potřeba, aby se konalo i druhé a třetí čtení, což umožní předložit potřebné pozměňovací návrhy,“ zdůrazňuje Pilný.

Ke zlevnění služeb novela nepřispěje

Návrh novely technicky upravuje také přechod digitálního televizního vysílání DVB-T na nový standard DVB-T2, ke kterému by mělo v Česku dojít v únoru 2021.

Výpovědní dobu pro přenesení telefonního čísla klienta k jinému operátorovi má novela zkrátit z nynějších zhruba čtyřiceti na maximálně deset dnů. A spotřebitel má dostat právo odstoupit od smlouvy bez sankce, pokud ji operátor jednostranně změní.

O tom, že by novela skutečně přispěla ke snížení cen mobilních hlasových a datových služeb, které jsou v ČR jedny z nejvyšších v Evropě, však poslanci i zástupci asociací, kteří ve středu dostali v hospodářském výboru slovo, vážně pochybují. Podle nich může výraznému zlevnění napomoci jenom posílení konkurence. Tedy vstup čtvrtého operátora na trh a zlepšení podmínek pro virtuální operátory.

Reklama

Výběr článků

Načítám