Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku opět klesla. I nadále jsme evropští premianti

Novinky, bož

Nezaměstnanost ve věkové kategorii 15 až 64 let v Česku v lednu meziročně klesla o 0,9 procentního bodu na 3,5 procenta. Ve čtvrtek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). V kategorii 15 až 74 let česká nezaměstnanost činí 3,4 procenta a je tak i nadále nejnižší v EU. Vyplynulo to z údajů zveřejněných statistickým úřadem EU (Eurostat).

Foto: jan Kočvara , Novinky

Míra nezaměstnanosti v lednu

Článek

V kategorii 65 až 74 je v Česku velmi nízká míra nezaměstnanosti, proto jsou čísla Eurostatu mírně nižší.

Za Českem se umístilo Německo s nezaměstnaností 3,8 procenta. Z dalších sousedních zemí má nejnižší nezaměstnanost Polsko (5,4 procenta). O tři desetiny vyšší (5,7 procenta) vykázalo Rakousko.

Slovenská nezaměstnanost nad průměrem EU

Slovensko se potýká s nezaměstnaností 8,6 procenta, což je o půl procenta nad průměrem EU (8,1).

Nejvyšší nezaměstnanost je v Řecku, které dodalo o dva měsíce starší čísla (23 procent) a ve Španělsku (18,2 procenta). Třetí nejvyšší nezaměstnanost v EU má Kypr (14,1 procenta). V Chorvatsku dosahuje míra nezaměstnanosti 11,3 procenta.

Stále více pracovních příležitostí

Podle hlavního ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče si firmy v celé střední Evropě stěžují na nedostatečnou nabídku pracovníků.

„Nedostatek pracovníků se stává bariérou, jež limituje možnosti růstu středoevropských ekonomik. Vedle tlaku směrem k rychlejšímu růstu mezd je ve všech třech uvedených ekonomikách patrná také tendence řešit situaci využitím pracovní síly ze zahraničí, velmi často je v tomto ohledu zmiňována Ukrajina,” sdělil Novinkám.

„Zároveň jde samozřejmě o příznivou zprávu pro zaměstnance, neboť za stávajících okolností se zvyšuje počet pracovních příležitostí a zvyšuje se tlak směrem k rychlejšímu růstu mezd,” dodal.

Rozdílná metodika ČSÚ, Eurostatu a Úřadu práce

ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.

Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.

Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údaje využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorie. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Čísla statistiků jsou rozdílná oproti údajům, které zveřejňuje Úřad práce ČR (ÚP). [celá zpráva] Ten uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. V září podle ÚP klesla nezaměstnanost v Česku na šest procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám