Hlavní obsah

Čína postaví v Jihočínském moři dvacet plovoucích jaderných elektráren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína chce v Jihočínském moři postavit plovoucí jaderné elektrárny, které by napájely ostrovy ve sporných vodách. Státní vědecko-technologický úřad pro národní obranu se chce v příštích letech zaměřit na jejich vývoj. Čínskému Deníku Věda a technologie to podle serveru DNTV řekl šéf úřadu Wang I-žen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína chce vybudovat v Jihočínském moři 20 plovoucích jaderných elektrárenVideo: Reuters

 
Článek

Cílem mají být stabilní dodávky elektrické energie pro námořní projekty v oblasti včetně průzkumu mořského dna kvůli možným ložiskům plynu. Podle Wanga bude rozvoj plovoucích elektráren prioritou pro zbývající čas pětiletého plánu do roku 2020. Wang poznamenal, že čínské úřady už podnikly řadu výzkumů týkajících se standardizace pro námořní elektrárny či palivových technologií.

Čínská národní jaderná organizace už loni v červenci na svém oficiálním účtu na sociální síti uvedla, že v budoucnu plánuje výstavbu 20 plovoucích elektráren, které zajistí přísun elektřiny i dodávek vody pro ostrovy v Jihočínském moři. Bývalý předseda Sun Čchin loni v březnu tvrdil, že první zařízení by mělo být spuštěno v roce 2019.

„Plovoucí elektrárny tolik nepodléhají přírodním katastrofám. Elektrárna může v nouzi čerpat mořskou vodu, aby zabránila tavení jádra. Kromě toho je plošina malá a může být odvlečena na vhodné místo k údržbě,“ citovala čínská média expertní názor.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Sporná území v Jihočínském moři

Čína v současnosti provozuje 23 jaderných elektráren, ale dalších 27 staví, což představuje třetinu všech rozestavěných nukleárních zařízení ve světě. Čínská jaderná kapacita má podle plánu do roku 2020 dosáhnout výkonu 58 gigawattů.

Reklama

Související články

Trump se ostře obul do Číny

Nastávající americký prezident Donald Trump podruhé za tři dny popudil Čínu. Poté, co v pátek narušil tradici a telefonoval si s Tchaj-wanem, vypustil v neděli...

Výběr článků

Načítám