Hlavní obsah

Obchod se zbraněmi je největší od konce studené války, tvrdí studie

Novinky, tov

Světový obchod se zbraněmi v posledních pěti letech stoupl na nejvyšší objem od konce studené války. Poptávku po zbraních táhne Blízký východ a Asie, informovala v pondělí agentura AFP s odkazem na studii Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Obchod se zbraněmi mezi roky 2012 - 2016 dosáhl nejvyššího objemu ve srovnání kterýmkoli pětiletým obdobím od konce studené války,“ uvedl v prohlášení institut. Vývoz a dovoz zbraní sleduje od roku 1950. Rekordní objem zaznamenal obchod se zbraněmi začátkem 80. let.

V posledních pěti letech měly země Asie a Oceánie na dovozu zbraní podíl 43 procent, což je nárůst o 7,7 procentního bodu oproti letům 2007 - 2011.

Podíl zemí Blízkého a Středního východu a stoupl ze 17 procent na 29 procent. Poté následuje s 11 procenty Evropa, Severní a Jižní Amerika (8,6 procenta) a Afrika (8,1 procenta).

„I přes nízké ceny ropy země z regionu Blízkého východu v roce 2016 zvýšily objednávky zbraní, které vnímají jako klíčový prostředek pro řešení konfliktů a napětí v oblasti,“ řekl analytik SIPRI Pieter Wezeman.

Nákupy zbraní meziročně víc než zdvojnásobila Saúdská Arábie, která je druhým největším dovozcem zbraní po Indii.

Největším vývozcem zbraní zůstávají Spojené státy s třetinovým podílem na trhu. Následuje Rusko s 23 procenty, Čína s 6,2 procenty a za nimi Francie a Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám