Hlavní obsah

Německá Lufthansa se dohodla s odbory. Pilotům zvýší mzdy o 8,7 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý letecký přepravce Lufthansa se dohodl na zvýšení platů s odborovou organizací Vereinigung Cockpit, která zastupuje piloty společnosti. Informoval o tom server tagesschau.de. Skončil spor, který se mezi oběma stranami táhl od dubna 2014. V jeho průběhu se uskutečnilo několik masivních stávek, ty se dotkly statisíců cestujících i akcií společnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Podle tiskového prohlášení Lufthansy společnost souhlasila s navýšením mzdových tarifů o zhruba 8,7 procenta do roku 2019.

Článek

Společnost souhlasila s navýšením mzdových tarifů o zhruba 8,7 procenta do roku 2019, uvádí se v tiskovém prohlášení Lufthansy. K tomu aerolinky jednorázově vyplatí zhruba 30 miliónů eur (811 miliónů korun), které by se mezi zaměstnance v hlavním pracovním poměru mohly rozdělit po 5000 až 6000 eurech (zhruba 135 až 160 tisíc korun).

Dohoda se týká i dceřiných společností Lufthansa Cargo a Germanwings. Podle Lufthansy se obě strany zároveň dohodly na pokračování jednání o sporných otázkách. [celá zpráva]

Odbory původně požadovaly zvýšení mzdových tarifů o 22 procent do roku 2017, zatímco společnost jim během čtrnácté stávky v listopadu 2016 nabízela zvýšení o 1,1 procenta.

Nástupní plat pilotů u Lufthansy s příplatky činí 73 tisíc eur ročně (zhruba dva milióny korun). Zkušení piloti si s příplatky přijdou až na 255 tisíc eur ročně (6,8 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám