Hlavní obsah

Piloti Lufthansy vyhrožují nekonečnou stávkou, akcie firmy se propadají

Novinky, Bohumír Žídek

Stávka pilotů Lufthansy za vyšší mzdy nemá pevné datum ukončení. V pátek o tom informovala německá agentura DPA. Odboráři podle mluvčího odborového svazu Vereinigung Cockpit čekají na nabídku od vedení, o níž by bylo možné jednat. V pátek po poledni zaznamenaly akcie Lufthansy propad o 1,11 procenta.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Stávka se za tři dny dotkla 315 tisíc cestujících a znamenala zrušení 2618 letů.

Článek

Stávka se za tři dny dotkla 315 tisíc cestujících a znamenala zrušení 2618 letů. Jen v pátek bylo v důsledku stávky zrušeno 830 letů, což znamenalo nepříjemnosti pro více než 100 tisíc zákazníků Lufthansy.

Zrušeny byly všechny vnitroněmecké lety a také lety do evropských zemí. I v pátek se tedy rušila letecká spojení s ruzyňským Letištěm Václava Havla.

I v pátek se rušila spojení s Prahou

„Na dnešní den bylo zrušeno šest zpátečních letů, dva přílety a dva navazující odlety mezi Prahou a Mnichovem a čtyři přílety a čtyři navazující odlety mezi Prahou a Frankfurtem,” sdělila Novinkám mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková.

Konkrétně se jednalo o spojení s Mnichovem s příletem do Prahy ve 12.30 a odletem do Mnichova v 13.15, dále byl zrušen spoj s příletem do Prahy v 19.40 a odletem do Mnichova ve 20.15.

U spojení mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem musela Lufthansa zrušit spoj s příletem do Prahy v 10.10 a odletem do Frankfurtu v 10.40. Dále neproběhnou lety s příletem v 13.45 a odletem ve 14.25, příletem v 17.55 a odletem v 18.45, příletem ve 22.50 a odletem následující den ráno v 6.55.

V sobotu se ruší jen 137 letů

Sobotní stávka by se měla dotknout už jen 137 letů, z toho 88 mezikontinentálních. Tentokrát by se nemusela týkat spojení s Prahou. „Na zítřejší den je plánováno osm zpátečních letů a zatím žádný nebyl zrušen,” uvedla Janoušková.

„To se ale může ještě v průběhu dne změnit. Doporučujeme proto cestujícím sledovat status jejich letu,” zdůraznila mluvčí Letiště Praha.

Mzda pilotů se pohybuje mezi třemi až sedmi milióny

Odboráři zároveň oznámili, že se ve středu chystají demonstrovat na frankfurtském letišti. Nabídku vedení na 2,5procentní navýšení mezd považují za neakceptovatelnou. Odbory požadují zvýšení mzdových tarifů o 22 procent do roku 2017.

Nástupní plat pilotů u Lufthansy s příplatky činí 73 tisíc eur ročně (zhruba dva milióny korun). Zkušení piloti si s příplatky přijdou až na 255 tisíc eur ročně (6,8 miliónu korun).

Jak již dříve připomněla ČTK, průměrný roční plat v Německu je mnohem nižší, dosahuje 32 650 eur. Proto piloti v minulosti nedokázali pro své požadavky získat sympatie široké veřejnosti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám