Hlavní obsah

Deutsche Bank se s Američany dohodla na pokutě 182 miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá Deutsche Bank se po čtyřech měsících definitivně domluvila s americkým ministerstvem spravedlnosti na pokutě 7,2 miliardy dolarů (182 miliard korun). Informoval o tom server Bloomberg. Německý finanční ústav tak v úterý večer urovnal obvinění ve věci prodeje hypotečních cenných papírů před vypuknutím finanční krize v roce 2008.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Centrála Deutsche Bank ve Frankfurtu

Článek

Celková výše pokuty se skládá z částky 3,1 miliardy dolarů v rámci   občanskoprávního sporu a 4,1 miliardy na odškodnění majitelů domů.

„Toto urovnání činí Deutsche Bank odpovědnou za nezákonné chování a nezodpovědné praktiky při prodeji půjček, které způsobily vážné a trvalé škody investorům a americké veřejnosti,“ uvedla k dohodě ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová.

Nezodpovědné chování Deutsche Bank i dalších finančních institucí podle ministerstva vedlo k tomu, že mnozí zákazníci si brali půjčky, které nedokázali splácet, v důsledku čehož přišli o své domovy.

Sedm miliard dolarů odpovídá více než čtvrtině tržní hodnoty firmy, uvedl německý list Handelsblatt. Američané přitom po bance v září minulého roku požadovali 17 miliard dolarů za to, že investorům poskytovala zavádějící informace o kvalitě hypotečních cenných papírů. [celá zpráva]

Problémy s americkými úřady a hrozba vysoké pokuty se výrazně podepsaly na prudkém poklesu hodnoty akcií banky na rekordně nízké hodnoty. Banka v důsledku toho byla nucena k úsporným opatřením a musela propouštět. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám