Hlavní obsah

Aut se v Česku loni vyrobilo více, vedla Škoda

Právo, Novinky, bož, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výroba osobních a lehkých užitkových vozů v Česku v roce 2016 stoupla meziročně o 8,3 procenta na 1,344 miliónu aut oproti 1,241 v předchozím roce. Vyplynulo to ze statistiky, kterou v úterý zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP). Největší nárůst zaznamenala Škoda Auto, u níž výroba vzrostla o 12,5 procenta.

Foto: Škoda Auto

Výroba Škody Kodiak v závodě Kvasiny na Rychnovsku. Ilustrační foto

Článek

Škoda Auto se zároveň na celkovém počtu vyrobených osobních a lehkých užitkových vozů podílela 57 procenty, když v Česku vyrobila přes 765 tisíc vozů.

Nošovický Hyundai zvýšil výrobu o pět procent na 358 tisíc automobilů a kolínská továrna skupiny Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech (TCPA) o jedno procento na 220 600 vozů.

Výroba náklaďáků stoupla o 56 procent

Výroba všech motorových vozidel dohromady stoupla o 8,24 procenta na 1,35 miliónu vozů z 1,25 miliónu v předchozím roce.

Výroba nákladních vozů, tahačů a podvozků vzrostla meziročně dokonce o 56 procent, když se loni vyrobilo 1326 vozů oproti 850 v předchozím roce.

Automobilový průmysl pomohl v závěru roku celé české ekonomice
Jan Vejmělek, ekonom

Mírně naopak poklesla výroba autobusů (–2,86 procenta), když se jich v loňském roce vyrobilo 4388 oproti 4517 v předchozím roce. U motocyklů pak poklesla výroba o téměř 29 procent z předloňských 1727 na letošních 1228.

 Automobily přispěly k růstu průmyslu

„Právě díky úspěchům automobilového segmentu zaznamenal v loňském roce český průmysl růst o zhruba čtyři procenta. V dalších průmyslových sektorech situace tak růžová v loňském roce nebyla,“ poznamenal hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

„Automobilový průmysl pomohl v závěru roku celé české ekonomice. Očekáváme, že růst českého HDP v závěru loňského roku zrychlil a automobilový průmysl se na tomto příznivém vývoji významně podílel,“ sdělil Novinkám.

Nejvíce aut na osobu vyrábějí na Slovensku

Pro srovnání, tři automobilky působící na Slovensku vyrobily loni 1,04 miliónu vozů. Na tiskové konferenci to v úterý uvedli zástupci slovenského svazu automobilového průmyslu.

Slovensko si nadále udržuje pozici největšího výrobce automobilů na světě v přepočtu na obyvatele. V Bratislavě působí německá automobilka Volkswagen, v Trnavě francouzský PSA Peugeot Citroen a u Žiliny korejská KIA. U Nitry začala loni výstavba závodu Jaguar Land Rover.

Reklama

Výběr článků

Načítám