Hlavní obsah

Emisní skandál koncernu Fiat Chrysler se týká 104 tisíc vozů

Novinky, bož

Americké obvinění italsko-amerického automobilového koncernu Fiat Chrysler z obcházení měření emisí pomocí speciálního softwaru se týká 104 tisíc vozů s dieselovým motorem. Informoval o tom server Bloomberg. Hodnota akcií společnosti v reakci na obvinění ve čtvrtek klesla téměř o devět procent.

Článek

Agentura pro životní prostředí (EPA) uvedla, že automobilce hrozí pokuta 44 539 dolarů (1,13 miliónu korun) za každý vůz, kterého se skandál týká. To v přepočtu znamená 4,63 miliardy dolarů (zhruba 118 miliard korun).

Ještě před oficiálním oznámením EPA o obvinění ve čtvrtek informovaly zpravodajské agentury. Fiat Chrysler se stal druhou automobilkou po německém Volkswagenu, která čelí obvinění z obcházení měření misí. [celá zpráva]

EPA tvrdí, že Fiat Chrysler vybavil modely Jeep Grand Cherokee a Ram 1500 softwarem, který jim umožňuje překračovat emisní limity. K používání takového softwaru se již přiznal německý Volkswagen, který souhlasil se zaplacením pokuty 4,3 miliardy dolarů. [celá zpráva]

Software dokázal zjistit, že vůz prochází měřením emisí oxidů dusíku, a v reakci upravil chování motoru tak, aby vykázalo výrazně nižší hodnoty emisí.

Automobilka: Ničeho jsme se nedopustili

Fiat Chrysler v reakci na obvinění uvedl, že dodržuje veškerou platnou legislativu a všechny požadavky regulatorních orgánů. Automobilka je prý odhodlána spolupracovat s vládou nastupujícího prezidenta Donalda Trumpa, aby veškerá obvinění vyvrátila.

Případ italsko-amerického koncernu je prý „zcela odlišný“ od emisního skandálu Volkswagenu, řekl reportérům šéf automobilky Sergio Marchionne. Načasování obvinění je podle něj „velmi zvláštní“ vzhledem k tomu, že otázku emisí s agenturou koncern probírá už přes rok.

Pod americkou divizi Fiat Chrysler spadají značky Chrysler, Dodge, Jeep, Ram a Mopa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám