Hlavní obsah

Unavený Berlusconi brání své impérium

Právo, Josef Kašpar (Řím)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Letos na jaře uzavřel holding Mediaset Silvia Berlusconiho dohodu s francouzským trustem Vivendi, jehož majitelem je tamní byznysmen Vincent Bolloré. Perspektivou dohody bylo vytvoření multimediální francouzsko-italsko-španělské skupiny, jež by svou silou a rozsahem produkce mohla konkurovat anglosaským konkurentům.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

K dohodě vedly problémy Berlusconiho pay-tv Mediaset Premium, jež neustále vykazuje velký deficit. Důvodem ztrát je i 700 miliónů eur, které Premium zaplatila evropské fotbalové asociaci UEFA za možnost přenášet zápasy vrcholné evropské klubové soutěže Ligy mistrů. Jenže – abonentů je mnohem méně, než se očekávalo, a peníze chybějí.

Útok na Mediaset

V dohodě se Francouzi zavázali odkoupit od Berlusconiho 100 procent pay-tv Premium.

Mimoto si oba holdingy měly vyměnit 3,5 procenta akcií. O tři měsíce později ale Vivendi oznámila, že ztráty Premium jsou příliš vysoké, a proto si koupí pouze 20 procent jejích akcií a zbylé peníze raději použije na nákup třetiny akcií celého holdingu Mediaset. Jinými slovy – Bolloré dal najevo, že by tak chtěl převzít kontrolu nad celým Berlusconiho impériem.

V Miláně na to reagovali pobouřeně. Na Vivendi dokonce podali žalobu a chtějí odškodné 1,5 miliardy eur. Ani tento válečný tah Bollorého neodradil. V okamžiku, kdy celá Itálie debatovala o výsledku referenda, jež pak souviselo s pádem Renziho vlády, začal na milánské burze skupovat akcie Mediasetu. Začal s oněmi 3,5 procenty akcií, které už má v kapse. A ve středu večer mohl vítězně oznámit, že drží v rukou celou pětinu akcií, a je tedy druhým největším akcionářem firmy.

Berlusconiho rodina drží okolo 39 procent, takže začala honem také skupovat akcie. Nemůže ale kvůli zákonnému omezení překročit hranici 40 procent – v tom případě by totiž kontrola firmy musela přejít na toho, kdo je s to skoupit většinu akcií.

A to by byl moment Bollorého triumfu – má totiž velikou finanční převahu, v sejfu drží hotově dvě miliardy eur, mnohem více, než má k dispozici Berlusconi.

Rodina je rozhodnutá

„Naše rodina je absolutně rozhodnuta udržet si kontrolu firmy před tímto nepřátelským útokem,“ reagoval milánský magnát vzdorně. Ozvala se i nová italská vláda. „Respektujeme pravidla trhu, ale v případě strategických podniků, jako je Mediaset, by Francouzi neměli překračovat některé meze a měli by respektovat zájmy naší země,“ zdvihl varovně prst ministr hospodářství Carlo Calenda.

„Bolloré už drží 20 procent akcií, a tak jediné rozumné řešení je, aby si s Berlusconim sedli spolu ke stolu a našli kompromis. Válka před soudy by nikomu neprospěla,“ poradil jako „smírčí soudce“ finanční deník Il Sole24 ore.

Francouz ale jede dál na bojovné vlně. Prohlásil: „Naše plány se nemění, chceme vytvořit silnou jihoevropskou multimediální skupinu. A to Berlusconi ví už dávno.“

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Silvio Berlusconi

Přešel ovšem skutečnost, že je s 24,5 procenta už největším akcionářem italského Telecomu a přes jednu banku i významným akcionářem největší italské pojišťovací společnosti Generali. „Bollorého vliv na italskou ekonomiku začíná být příliš silný,“ bije proto na poplach deník La Repubblica. „Renzi měl pravdu, když už na jaře říkal, že je třeba si na něj dát pozor. Tím spíš, že Francouzi si své strategické zájmy hájí zvlášť žárlivě.“

Reklama

Související témata:

Související články

Berlusconi dostane novou srdeční chlopeň

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, který je hospitalizován kvůli potížím se srdcem, dostane novou aortální chlopeň. Berlusconiho ošetřující lékař uvedl,...

Výběr článků

Načítám