Hlavní obsah

Mediální magnát Rupert Murdoch kupuje televizní společnost Sky za 377 miliard

Novinky, bož

Americká společnost 21st Century Fox mediálního magnáta Ruperta Murdocha kupuje britskou televizní společnost Sky plc za 11,7 miliardy liber (zhruba 377 miliard korun). Ve čtvrtek o tom informoval server Bloomberg. Fox už v tuto chvíli vlastní 39 procent akcií britské společnosti.

Foto: Reuters

Mediální magnát Rupert Murdoch při slyšení v britském parlamentu

Článek

Murdoch teď odkoupí zbylých 61 procent a jeho Fox se stane jediným vlastníkem společnosti. Sky poskytuje satelitní televizi téměř 22 miliónům zákazníků v Británii, Irsku, Itálii, Německu a Rakousku.

Stanice Sky Sports je dlouhodobým partnerem fotbalové Premiere League. Známý je i zpravodajský kanál Sky News. Fox by podle Bloombergu mohl služby satelitní televize využít i k distribuci tvorby svých televizních studií nebo stanice National Geographic.

Orientace na pravici

Pětaosmdesátiletý Murdoch se proslavil mimo jiné založením americké zpravodajské stanice Fox News. Ta vznikla v roce 1996 s jasným zaměřením na pravicově orientované diváky, kterým nevyhovovalo vysílání CNN nebo NBC.

Murdochův britský nedělník News of the World v minulosti čelil obviněním, že se podílel na masivním odposlouchávání stovek lidí, včetně celebrit, politiků nebo obětí trestných činů. Šéfredaktor Andy Coulson byl odsouzen na rok a půl vězení.

Bulvár, ale i Wall Street Journal nebo basket

Do Murdochova mediálního impéria patří i britský bulvární Sun nebo podobně zaměřený americký The New York Post. V roce 2007 převzal i seriózně zaměřený finanční deník The Wall Street Journal.

Kromě toho je majitelem například basketbalového klubu New York Knicks nebo společnosti S Dow Jones Indices, která provozuje burzovní indexy S 500 a Dow Jones.

Reklama

Související témata:

Související články

Murdoch pod tlakem rozdělil své impérium

Mediální magnát Rupert Murdoch oznámil ve čtvrtek v dopise zaměstnancům, že své impérium News Corporation rozdělí na dvě části, ačkoli to ještě před několika...

Výběr článků

Načítám