Hlavní obsah

Jména v Trumpově administrativě nahrávají ropnému byznysu

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké firmy spojené s ropným průmyslem už skoro „bouchají šampaňské“ poté, co budoucí prezident Donald Trump navrhl na post ministra zahraničí šéfa těžařské korporace Exxon Mobil Rexe Tillersona. A radovat se mohou i nad chystanými změnami ve vedení ministerstva energetiky a Agentury pro životní prostředí (EPA), napsala agentura Bloomberg. V oblasti energetiky a životního prostředí experti čekají oproti politice Baracka Obamy obrat o 180 stupňů.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Na snímku z roku 2012 dostává šéf Exxon Mobil Rex Tillerson ocenění od ruského prezidenta Vladimira Putina

Článek

Od té doby, kdy Nejvyšší soud USA v roce 1911 nařídil rozdělení Rockefellerovy obří ropné firmy Standard Oil, se ropný průmysl potýkal s federální vládou. Teď je součástí vlády – tedy může být, jestliže Senát potvrdí Trumpem navrženého šéfa Exxon Mobil Tillersona na pozici ministra zahraničí.

Ministerstvo energetiky má zase, pokud bude potvrzen, vést bývalý guvernér na ropu bohatého Texasu Rick Perry.

Ten přitom před časem prohlásil, že by chtěl ministerstvo zrušit a při debatě v republikánských primárkách v roce 2012 si nemohl vzpomenout na jméno resortu, připomíná Bloomberg.

Energetika především?

Do čela Americké agentury pro životní prostředí (EPA) míří Scott Pruitt z Oklahomy, která je jedním z center břidličné těžby ropy v USA. Pruitt je kritikem EPA a nevěří v globální oteplování.

„Ropa a plyn budou tahouni ekonomiky,“ řekl šéf těžařské firmy Hess Corporation John Hess. Trumpovu volbu si pochvaluje a dodává, že prezident „dal jasně najevo, že energetika je to hlavní“.

Podle Bloombergu je na obzoru prudký obrat. Průmysl léta čelil omezením federální vlády v oblasti daní, životního prostředí, antimonopolních pravidel či v rámci snahy o boj proti korupci.

„Je to zřetelně obrat o 180 stupňů od politiky současné administrativy, která je velmi nepřátelská vůči fosilním palivům,“ uvedl Craig Pirrong, odborník na energetiku z Univerzity v Houstonu.

Ropa v Arktidě láká ke spojenectví s Ruskem

Těžařský průmysl má nakročeno k obrovskému vlivu v Trumpově administrativě.

Tillerson je napůl manažer a napůl diplomat. Má zkušenosti se složitými jednáními o obchodních vztazích se zeměmi, se kterými měly USA napjaté vztahy. V roce 2011 vyjednal velký obchod s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, když uzavřel smlouvu o partnerství s ruským státním těžařem Rosněfť ohledně průzkumu a těžby ropy v Arktidě.

Tillerson již dříve prohlásil, že je odpůrcem mezinárodních sankcí. Na postu ministra zahraničí by mohl prosazovat uvolnění sankcí vůči Rusku, z čehož by profitoval Exxon Mobil díky partnerství s Rosněftí, píše Bloomberg.

„Donald Trump nechce vysušit bažinu, chce v ní začít těžit,“ prohlásil demokratický senátor ze státu Massachusetts Ed Markey. „Vazby nominovaných na zájmy průmyslu fosilních paliv jsou tak hluboké jako ropný vrt,“ dodal.

Ropovod Keystone XL

„Mezi ropou, geopolitikou a diplomacií je jen velmi tenká hranice,“ řekl v úterý ve Washingtonu generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Mohammad Barkindo. Tillerson je podle něj se svými zkušenostmi „víc než kvalifikovaný pro tak důležitý úřad“.

Budoucí šéf ministerstva energetiky Rick Perry – ostatně stejně jako Tillerson i Trump – podporuje stavbu ropovodu Keystone XL mezi Texasem a Kanadou.

Prezident Barack Obama projekt tohoto kontroverzního ropovodu loni zamítl poté, co jej nedoporučil ministr zahraničí John Kerry. Podle Kerryho není v zájmu národní bezpečnosti USA.

„Amerika je nyní globálním lídrem v boji proti změně klimatu – upřímně, schválení tohoto projektu by tyto snahy podkopalo,“ řekl tehdy Obama.

Nakonec budoucí šéf Americké agentury pro životní prostředí EPA Pruitt jako vrchní žalobce státu Oklahoma v posledních letech několikrát žaloval EPA s požadavky na zrušení pravidel, která vadila energetickým firmám. Je odpůrcem příliš velké státní regulace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám