Hlavní obsah

Trump po zvolení ukončil činnost svých firem napojených na Saúdskou Arábii

Nově zvolený prezident USA Donald Trump krátce po svém zvolení ukončil činnost některých svých firem, včetně čtyř, které byly zřejmě napojené na možné podnikání v Saúdské Arábii. Vyplývá to z firemních zápisů v Delaware, uvedla agentura AP. Zpráva přichází několik dní předtím, než by měl Trump oznámit změny, která hodlá učinit ve svém podnikání, aby zabránil případnému střetu zájmů ve funkci prezidenta.

Foto: ČTK/AP

Nastupující americký prezident Donald Trump

Článek

Hlavní právník Trump Organization Alan Garten popsal uzavření čtyř firem jako rutinní "úklid" a uvedl, že neexistuje žádné podnikání Trumpa v Saúdské Arábii. Čtyři podniky s možným napojením na Saúdskou Arábii patřily k nejméně devíti společnostem, které se Trump rozhodl zrušit od doby, kdy se objevila otázka, jak naloží se svým podnikáním v době svého působení v Bílém domě.

Trump provozuje značkové hotely a rezorty v několika zemích po celém světě a on i jeho manažeři mluvili o větší globální expanzi. Loni jeho dcera Ivanka Trumpová označila Blízký východ a Saúdskou Arábii jako potenciální lokality.

Trumpovy finanční zájmy se sledují obtížně

Garten uvedl, že rozpuštění společností, které se uskutečnilo minulý měsíc, bylo součástí pravidelného procesu, kdy se ruší firmy, které již nejsou potřebné nebo které byly zřízení z důvodu podnikání, které se pak neuskutečnilo. Dodal, že neví, proč firmy byly zřízené, ani zda byly zapojené do podnikatelských aktivit v Saúdské Arábii, které se nakonec neuskutečnily. Odmítl rovněž říct, zda uzavření podniků souvisí s Trumpovým zvolením nebo jeho očekávaným oznámením v příštím týdnu o plánech s jeho podnikáním po dobu jeho prezidentského funkčního období.

Nedávno uzavřené podniky však představují pouze zlomek z Trumpovy globální sítě firem, jejíž rozsah vyvolal obavy z konfliktu zájmů. Trumpův holding zahrnuje více než 500 soukromých firem, z nichž některé vznikly pouze kvůli možným dohodám. Komplex a měnící se struktura způsobují, že je obtížné pro Američany sledovat jeho finanční zájmy a partnery. Trump odhalil jména a některé detaily o společnostech, kompletní obraz jeho financí je však nejasný, protože porušil desetiletí trvající precedens a nezveřejnil během volební kampaně své daňové přiznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám