Hlavní obsah

Karviná se dohodla s OKD na rozšíření těžby uhlí do Starého Města až do roku 2023

– Karviná
Právo, Denisa Doležalová

Karvinští zastupitelé v úterý schválili novou dohodu s těžební společností OKD, která má platnost až do roku 2023. Ta umožní OKD požádat stát o rozšíření těžby do karvinské části Staré Město. Zároveň tak jako předešlá dohoda, kterou má město s firmou do roku 2020, chrání i zájmy Karviné. Do rozpočtu města opět ročně půjde 38 miliónů korun od OKD.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov společnosti OKD

Článek

„Náš cíl je jasný, prostě chceme, aby OKD nadále zaměstnávala naše lidi. K tomu potřebuje společnost dohodu s námi i na léta, kdy má platit nová EIA (posudek dopadů vlivu na životní prostředí) pro rozšíření těžby. Podporujeme reorganizaci i smysluplné a ekonomicky únosné zachování těžby na Karvinsku,“ řekl karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

Dodal, že podmínky v nové dohodě jsou stejné jako ty ve stávající, jež platí do roku 2020.

Karviná již dříve avizovala, že podle ní by útlum těžební činnosti v regionu měl být postupný, a nikoliv skokový. Nová dohoda by tomu měla podle primátora pomoci.

„Reorganizace OKD umožní postupný útlum těžby a přechod lidí na jinou práci. K tomu ale musí být co nejdříve nastartována efektivní spolupráce státu a kraje se všemi dotčenými subjekty a dalšími zaměstnavateli, zatím těch kroků především k zajištění nových pracovních příležitostí bylo učiněno minimum,“ podotkl Hanzel.

Bez města nelze rozšiřovat těžbu

„Prodloužení dohody tedy reflektuje už schválenou EIA na rozšíření těžby především pod lokalitou Starého Města, jasně ohraničenou rezidenční částí, ale také pod částmi Doly a Karviná-město. Tyto dvě části nejsou obydlené. Tuto dohodu OKD potřebuje k tomu, aby vůbec mohla požádat stát o povolení rozšíření těžby v souladu s novou EIA,“ doplnil ekonomický náměstek primátora Jan Wolf (ČSSD).

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Karvinská mluvčí Šárka Swiderová připomněla, že peníze od OKD Karviná používá především na spolufinancování investic, a slouží tedy ku prospěchu celého města. „Samozřejmě je v dohodě také zakotvena podmínka dodržení příslibu OKD, že u vykupovaných domů v karvinském Starém Městě uhradí také náklady na tzv. kotlíkovou dotaci. Někteří obyvatelé městské části si díky dotaci kotle na tuhá paliva už vyměnili a nemuseli by při prodeji domu firmě dodržet předepsaný počet let udržitelnosti,“ podotkla mluvčí.

OKD chce v této oblasti zahájit těžbu

OKD rozhodnutí karvinských zastupitelů vítá. „Je velmi důležité pro další činnost společnosti, protože my na základě tohoto rozhodnutí chceme požádat o možnost zahájit hornickou činnost, eventuálně uvažujeme o tom, že do budoucna v této lokalitě zahájíme těžbu. Nicméně je to velmi náročný a složitý proces,“ sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Nejprve chce firma v této oblasti udělat průzkumy, aby zjistila, zda se jí zde těžba uhlí vyplatí. Případná těžba by podle mluvčího určitě nezačala v příštím roce. Záměr rozšířit těžbu pod Karvinou oznámily doly na podzim 2011, vedení Karviné ale rozšíření těžby pod některé části odmítlo.

Těžební firma pak předložila redukovanou variantu, která zasahuje jen pod Staré Město a vyhne se například průmyslové zóně Nové Pole. Rozšíření těžby má však přesto stále řadu odpůrců. Zasáhlo by také do katastrálních území Orlové či Doubravy, tam už má OKD podle Čelechovského dohody uzavřeny.

OKD na sebe podala insolvenční návrh a soud ji poslal do úpadku. Věřitelé OKD v polovině srpna rozhodli o tom, že zadlužená společnost půjde do reorganizace. Společnost nedávno oznámila, že ukončí těžbu černého uhlí ve ztrátovém Dole Paskov příští rok na konci března. Co nejvíce zaměstnanců chce přesunout do karvinské části revíru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám