Hlavní obsah

Velcí chtějí zničit konkurenci. Chorvatsku EET nepomohla, tvrdí šéf asociace podnikatelů

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zjevnou propagandistickou lží je podle předsedy Asociace podnikatelů a manažerů (APM) Radomila Bábka tvrzení někdejšího chorvatského ministra financí Borise Lalovace, že 50 tisíc podnikatelů v Chorvatsku skončilo jen kvůli administrativnímu zrušení nefunkčních živností. Bábek se obává, že právě spuštěná elektronická evidence tržeb (EET) umožní velkým podnikatelům získat informace o malých konkurentech a vyvíjet na ně tlak.

Foto: Novinky

Elektronická evidence tržeb (EET)

Článek

Kritici EET poukazovali na to, že v Chorvatsku po zavedení evidence skončilo 50 tisíc podnikatelů. Podle tehdejšího chorvatského ministra financí Borise Lalovace se ale jednalo o administrativní zrušení nefunkčních živností. [celá zpráva]

Podle Bábka je však tvrzení „zjevnou propagandou člověka, který zavedl EET a potom jej to stálo křeslo“.

„Chorvatsko pomocí EET nezlepšilo svou ekonomickou situaci, která je stále hrozivě špatná – v Chorvatsku mají dvojnásobnou míru šedé ekonomiky a asi čtyřnásobnou nezaměstnanost oproti stavu v ČR. To má být pro nás příkladem?“ ptá se Bábek.

„Bývalý ministr Lalovac prohlásil, že oni fiskalizaci (EET) zavedli, protože potřebují mít dohled nad každým podnikatelem, protože chtějí řídit hospodářství země. To je socialismus či jiná forma totality. To jistě v Česku nechceme,“ domnívá se.

Změna právního prostředí

Hlavní námitkou proti EET je podle Bábka, že mění české právní prostředí.

„Zavádí se nová podmínka k podnikání – máte-li dostupný internet, musíte jej jako podnikatel využívat, jinak nesmíte podnikat, jinak budete drakonicky pokutován. To považujeme za nepřípustnou změnu podmínek podnikání v Česku,“ řekl Bábek Novinkám.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

„Stát získá kontrolu nad fungováním a provozem malých podnikatelů a dostane je pod hrozbu velkých sankcí, vysokých pokut a dokonce i zavírání provozoven,“ obává se.

Konkurenční boj

Bábek kromě toho tvrdí, že EET má pomoci velkým podnikatelům zbavit se menší konkurence. „EET kriminalizuje malé podnikatele a živnostníky, má vysoký korupční potenciál ve státní správě a bude zdrojem informací pro korporace o provozu malých podnikatelů a živnostníků,“ uvedl.

„Velcí budou snadno získávat informace o malých a budou na ně vyvíjet tlak,“ dodal.

Byznys na úkor živnostníků

„EET bude extrémně drahá, jen za její zavedení zaplatí podnikatelé asi čtyři miliardy korun, a potom každý rok zaplatí podnikatelé opět přibližně čtyři miliardy korun na provoz, servis a údržbu systému,“ tvrdí Bábek.

Podle něj peníze, které zaplatí „statisíce malých podnikatelů a živnostníků, pak vyinkasuje několik desítek či malých stovek firem, které EET bude dobře živit“.

„Několik velkých firem vydělá na tom, že na malé podnikatele stát uvalil novou povinnost, kterou si musí sami zaplatit,“ dodal šéf APM.

Na protest proti EET Bábkova asociace vyzvala podnikatele, aby ve čtvrtek zavřeli provozovny. Na sobotu pak APM ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou v Jablonci nad Nisou a hnutím Radostné Česko bez EET pořádá shromáždění „Za svobodu podnikání, proti EET“. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám