Hlavní obsah

Velký úspěch Bruselu. Dostal rozhádané Rusy a Ukrajince k jednacímu stolu ohledně plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko a Ukrajina se sejdou v Bruselu spolu s úředníky Evropské komise, aby se dohodly na obnovení dodávek ruského plynu na Ukrajinu. Uvedl to v pátek místopředseda Evropské komise a komisař pro energetickou unii Maroš Šefčovič po schůzce s ruským ministrem energetiky Alexandrem Novakem v Moskvě. Jednání se má uskutečnit v nejbližších dnech.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Putin prohlásil, že Rusko je připraveno obnovit dodávky plynu, pokud Kyjev zaplatí předem.

Článek

Dodávky byly přerušeny po anexi Krymu v roce 2014. EU ve sporu vystupuje jako zprostředkovatel. Rusko žádá peníze předem kvůli špatné platební morálce Ukrajiny.

Šefčovič prohlásil, že se blíží uzavření dohody, podle níž Světová banka poskytne Ukrajině na zaplacení dodávek plynu 500 milionů dolarů (12,7 miliardy korun).

Spory mezi oběma zeměmi v minulosti měly dopad i na tranzit plynu z Ruska do dalších evropských zemí. V současné době Ukrajina přímo z Ruska nečerpá žádný plyn, Moskva dodávky zastavila loni v listopadu. Strategická energetická surovina na Ukrajinu proudí ze Slovenska, Polska a Maďarska.

Ruský prezident Vladimir Putin na konci října prohlásil, že Rusko je připraveno kdykoliv obnovit dodávky plynu Ukrajině, pokud Kyjev bude souhlasit s platbou předem. [celá zpráva]

Minulý týden varoval německou kancléřku Angelu Merkelovou, že Ukrajina by mohla odčerpávat plyn z dodávek určených do Evropy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám