Hlavní obsah

Vratimov léta trápí nebezpečný odpad. Chce po státu, ať ho odstraní

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes šest let řeší Vratimov u Ostravy problém s nebezpečným odpadem uloženým uprostřed města. Jde o část kalů, které byly odtěženy z ostravských ropných lagun po chemičce Ostramo. Radnice tvrdí, že se stále od státu pomoci nedočkala, ačkoliv šlo o státní zakázku. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je však věc v rukou Vratimova, který si musí požádat o dotaci. Řekl to při čtvrteční návštěvě Moravskoslezského kraje.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Odpad, který trápí obyvatele Vratimova, byl vytěžen z ostravských ropných lagun. Ty se státu také zatím nepodařilo zlikvidovat.

Článek

Čtyři firmy, které se na této státní zakázce podílely, si vlastnictví a zodpovědnost za odpad přehazují jako horký brambor.

„Stát pořád slibuje občanům Moravskoslezského kraje lepší životní prostředí, a najednou jim nechá nebezpečnou hromadu odpadu uprostřed města. Přece nemůže být takový problém ten odpad odvézt a uložit tam, kde může být. Je to nehoráznost,“ zlobí se starostka Vratimova Dagmar Hrudová (ČSSD).

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pomoc ve věci přislíbilo město Ostrava a Moravskoslezský kraj.

Podle starostky byl sice vypsán dotační program na likvidaci těchto kalů, jenže se v této záležitosti nedá použít.

„Problém je v tom, že žadateli o dotaci by snad nově mohly být i obce, ale prý jde jen o odpad, jehož původce či vlastník není znám. A v tomto případě původce známe, jsou dokonce čtyři,” řekla starostka.

Firmy se však podle ní obviňují navzájem. Vybrat jednoho viníka by prý měl stát, který zakázku zadal.

Pomoci by mohl havarijní dotační program

Podle ministra Brabce však Vratimov na speciální dotaci dosáhne. „Už by měly skončit politické debaty o tom, kdo za vzniklý odpad ve Vratimově může. Nejdůležitější je urychlená likvidace těch kalů,“ vysvětloval ministr Brabec.

„Proto jsme otevřeli speciální dotační program pro havarijní ekologické zátěže. Díky němu jsme zlikvidovali mnoho ekologických bomb. Obci jsme jej nabídli, ovšem jejich reakce bohužel nebyla příliš pozitivní,“ dodal.

Stát chce vymáhat škodu po soukromnících

Podle Brabce budou nyní s obcí probíhat další jednání. Pomoc ve věci přislíbilo i město Ostrava a Moravskoslezský kraj.

„Nabízíme obci dotaci ve výši až 80 procent a jsme připraveni jednat i o dalších částkách. Míč je ale na straně Vratimova,“ upřesnil Brabec.

Stát podle něj bude i nadále pokračovat ve vymáhání vzniklých škod po vinících, za které považuje společnosti, jež odpad navezly do Vratimova, kde ho pak bez dalšího zabezpečení nechaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám