Hlavní obsah

OKD požádá stát o další peníze i o prodloužení lhůty na reorganizaci

Právo, Pavel Karban

Těžební společnost OKD, která je od května v úpadku, požádá Krajský soud v Ostravě o prodloužení lhůty pro podání reorganizačního řádu do dubna. Uvedl to mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Do konce roku pak společnost s velkou pravděpodobností požádá stát o další půjčku v řádech stamiliónů korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

Původní termín pro podání reorganizačního plánu vyprší 12. prosince.

„S ohledem na termín zpracování znaleckého ocenění OKD i s ohledem na zahájení procesu hledání strategického partnera vedení společnosti požádá insolvenční soud o prodloužení lhůty k předložení reorganizačního plánu v souladu se zákonem o 120 dnů,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Pokud soud návrhu firmy vyhoví, prodlouží termín do 12. dubna 2017.

„Toho času je ale relativně málo, on ten 12. duben není taky daleko,“ upozornil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který v pondělí o dění kolem OKD jednal v Ostravě.

Začarovaný kruh

Podle ministra je důležité najít hlavně nejlepší řešení. Mládek věří, že k tomu posunutí termínu může pomoci.

„Problémem je, co udělat se šachtou Paskov, protože ta generuje poměrně velké ztráty a těží málo uhlí. Optimální by bylo alespoň půlku zaměstnanců z Paskova převést na jiné šachty a zbytek propustit,“ nastínil ministr.

Problém Dolu Paskov však připomíná uzavřený kruh. Těžbu tam totiž nelze ukončit bez toho, aniž by horníci dostali odstupné podle kolektivní smlouvy. A na něj zase nemá firma peníze. „Vedení by to velmi rádo zavřelo, ale nemá na odstupné. A to je zásadní problém,“ připustil ministr.

Na pondělním jednání moravskoslezské tripartity, které se Mládek zúčastnil, zaznělo od odborářů z OKD, že pokud by se podařilo převést co nejvíce horníků z Dolu Paskov na jiná pracoviště ve firmě, o práci by přišlo zhruba 500 horníků a 200 techniků.

„To je ale odhad odborů,“ upozornil mluvčí Čelechovský a dodal, že OKD nyní zpracovává plány první fáze restrukturalizaci. „Ta řeší maximální těžbu v karvinské části. S tím je i spojen nový model útlumu Dolu Paskov a snaha o maximální převod zaměstnanců z této lokality do karvinské části. K tomuto účelu připravuje OKD i motivační program,“ nastínil.

Plán první fáze restrukturalizace i útlum Paskova projedná věřitelský výbor do konce listopadu.

OKD bude chtít další peníze

Těžební firma se však nejen kvůli Dolu Paskov neobejde bez další státní injekce.

„Na základě finanční analýzy a vyčíslených provozních i mimořádných nákladů předloží společnost v prosinci příslušným ministerstvům na konkrétní požadavky na spolufinancování,“ řekl mluvčí Čelechovský. O kolik peněz bude žádat firma tentokrát, prý ještě není jasné. Stát už poskytl OKD půjčku 700 miliónů korun.

S tím, že žádost přijde, Mládek počítá. „Za MPO říkám, že pokud budou potřebovat veřejné peníze, tak si o ně musí říct. Musí si o ně říct ideálně vedení firmy a měl by to podpořit i Moravskoslezský kraj, protože v opačném případě hrozí konkurz,“ avizoval.

Ministr ale odmítl, že by možnost další půjčky OKD otevřel na jednání vlády bez toho, aniž by měl v ruce žádost od firmy.

„Tu otázku zvedat nebudu, dokud to vedení jasně neřekne. Protože mám poměrně smutnou zkušenost, že jsem navrhl půjčku 700 miliónů pro OKD, pak sem přijel pan Babiš a vedení mu řeklo, že v zásadě ty peníze ani nepotřebuje. Já se podruhé nechci dostat do situace, kdy to vypadá, že si vymýšlím a že chci cpát veřejné peníze někam, kde nejsou zapotřebí,“ vysvětlil.

Nabídku dostalo i ministerstvo. V angličtině

V souvislosti s budoucností OKD uvedl mluvčí Čelechovský, že společnost při zahájení procesu hledání strategického partnera oslovila více než 200 firem nejen ČR ale i ze zahraničí.

„Musí splňovat tu podmínku, že se budou podílet nejen na profinancování výroby ale i na následném útlumu dolů,“ podotkl mluvčí. Mezi těmi, kdo nabídku dostal, je i Mládkovo ministerstvo. Zaskočilo ho, že nabídka přišla v anglické verzi.

„Byl jsem z toho trochu rozpačitý, nicméně státní podnik Diamo se tím bude zabývat a pravděpodobně učiní nějakou předběžnou nabídku,“ připustil.

Za problém však považuje to, že nabídka zní na odkup OKD jako celku.

„To je ale trošku účet bez hostinského, protože si myslím, že pokud soukromý investor bude muset zaplatit veškeré náklady za technický útlum, minimálně za Důl Paskov, tak buď to bude prázdná množina, pokud k tomu přistoupí seriózně ti potencionální investoři, nebo to nebude prázdná množina, a pak budu mít obavu o kvalitu těch investorů, jestli to myslí vážně a upřímně,“ avizoval Mládek.

Krúpa chce, aby vláda podpořila stížnost na Polsko

V souvislosti s OKD vyzvala v pondělí společnost Arca Capital patřícímu finančníkovi Pavolu Krúpovi, zástupce vlády, vedení OKD i insolvenčního správce, aby se připojili ke stížnosti proti polské nedovolené podpoře státem vlastněných černouhelných dolů.

Tu Arca podala k Evropské komisi. Domnívá se totiž, že kvůli neoprávněnému zvýhodnění polských státních dolů dochází k narušení řádné hospodářské soutěže a značnému znevýhodnění OKD.

Podle odhadů Arca Capital podpořil polský stát místní doly už více než 27 miliardami korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Arca Capital podala kvůli OKD trestní oznámení

Společnost Arca Capital Bohemia, patřící do skupiny Arca Capital finančníka Pavola Krúpy, podala v kauze těžební společnosti OKD trestní oznámení. Obává se, že...

Výběr článků

Načítám