Hlavní obsah

OKD podala žalobu na Bakalu a NWR, chce po nich skoro 25 miliard

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Těžební firma OKD podala u Krajského soudu žalobu na společnost New World Resources NV (NWR) a také na podnikatele Zdeňka Bakalu. Žádá po nich zaplacení částky přes 24,5 miliardy korun. Právu to sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov (ilustrační foto)

Článek

„O tomto kroku jsme včera (ve středu) informovali věřitelský výbor. Dohodli jsme se ale, že bližší podrobnosti a důvody prozatím nebudeme sdělovat,“ uvedl Čelechovský.

V průběhu letošního roku, když firma připravovala insolvenci, zástupci těžební společnosti několikrát veřejně sdělili, že management OKD inicioval interní audit, aby se objektivně seznámil s hospodařením minulých vedení společnosti. „A na základě toho bylo řečeno, že přijmeme nějaká opatření,“ připomněl Čelechovský.

OKD je v úpadku od letošního května. NWR je jejím vlastníkem. Majitelem většiny hlasovacích práv v NWR jsou od letošního února nadnárodní investiční fondy Ashmore Group, M a Gramercy, které se spojily do neformálního uskupení Ad Hoc Group (AHG).

Předtím byla většinovým akcionářem firmy skupina CERCL, která z poloviny patří podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám