Hlavní obsah

Burzy po prvním šoku z vítězství Trumpa zmírnily propad

Aktualizováno

Evropské burzy zahájily středeční obchodování výrazným poklesem v reakci na vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Většinu počátečních ztrát se však akciím brzy podařilo smazat. Pražská burza po ranním propadu téměř o dvě procenta před polednem mírně rostla.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Makléř na burze ve Frankfurtu reaguje na vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách.

Článek

Panevropský index STOXX Europe 600 zmírnil svůj pokles na pouhých 0,6 procenta z dřívějších dvou procent. Německá burza ztrácela půl procenta, francouzská procento. Ráno přitom propad dosahoval tří procent.

Podle analytičky Kathleen Brooksové z firmy Forex.com nicméně napětí na finančních trzích pomohl zmírnit první Trumpův povolební projev. V něm vyzval Američany k jednotě a slíbil budování infrastruktury, péči o veterány a hospodářský růst. „Rozhodně zněl více prezidentsky než při svých vystoupeních během volební kampaně,” upozornila Brooksová.

Výraznější ztráty zaznamenaly burzy v Asii, v Japonsku uzavřely obchodování slabší o pět procent. [celá zpráva]

Investoři v amerických prezidentských volbách preferovali demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, která by podle nich zachovala současné směřování Spojených států. Trumpovo vítězství mají naopak spojeno s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

Podobná reakce trhů následovala po neočekávaném červnovém vítězství zastánců brexitu v referendu.

Ekonom: Nejistotu může rozptýlit jen Trump

„Panické akciové výprodeje může zarazit jediná osoba: Trump. Musí co nejrychleji předložit smysluplný a kredibilní plán svých zamýšlených reforem. Rozptýlit alespoň částečně tíživou nejistotu, která nyní trhy tolik děsí,” řekl hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

„Pokud se mu to nepodaří, bude začátkem příštího roku přebírat žezlo po Baracku Obamovi s akutní hrozbou americké recese na triku. A hrozbou citelného zpomalení globálního hospodářského růstu k tomu. Toto zpomalení by pochopitelně zasáhlo i evropské ekonomiky, včetně té naší,” dodal.

Zdražuje zlato

Pokles akciových trhů provází naopak růst cen zlata, ceny stouply o pět procent.

„Komodity jako zlato a jiné drahé kovy by měly růst, zlato dokonce k rekordním hodnotám. Důvodem je očekávaná nejistota investorů pokoušejících se ukrýt své peníze. Krátkodobě šokovaný akciový trh se zřejmě vzpamatuje až ve střednědobém horizontu, kdy akcie posílí slibovaná reforma zdanění velkých firem,” odhaduje ředitel Saxo Bank ČR Pavel Drahotský.

Reklama

Výběr článků

Načítám