Hlavní obsah

Američané se chystají opět udeřit proti Deutsche Bank

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deutsche Bank může mít v USA další problém. Americký burzovní dozor SEC si chce posvítit na obchodování velkých bank s americkými depozitními certifikáty (ADR). A mezi ústavy, které jsou kvůli možnému porušování pravidel při těchto obchodech prověřované, je podle německého listu Handelsblatt právě i největší německá banka.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Centrála Deutsche Bank ve Frankfurtu

Článek

Kromě Deutsche Bank by se nová kauza mohla dotknout i Citigroup, JPMorgan a BNY Mellon. Finanční trest by však asi nejvíce bolel právě německý ústav.

Banka je již delší dobu v problémech, neboť po ní americké ministerstvo spravedlnosti požaduje zaplatit pokutu 14 miliard dolarů (340 miliard korun) kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před vypuknutím finanční krize v roce 2008. [celá zpráva]

Výše pokuty se blíží tržní hodnotě banky před rozhodnutím ministerstva. V průběhu roku však banka ztratila 41 procent tržní hodnoty.

Vyhodnocování dat

Zmíněné čtyři banky úřad již koncem minulého roku vyzval k poskytnutí informací ohledně obchodování s ADR. V současné době burzovní dozor vyhodnocuje poskytnutá data a vyslýchá svědky. Bankovní domy veškerá obvinění odmítají.

Obchodování s certifikáty ADR je mezi finančními instituty oblíbené, protože je méně nákladné než obchodování s akciemi. S ADR se obchoduje pouze na americkém trhu. Představují obchodní podíl na běžných akciích společnosti, která cenné papíry vydala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám