Hlavní obsah

ČNB zlepšila odhad růstu ekonomiky, Česko letos poroste o 2,8 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) v aktuální prognóze vylepšila odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) v letošním roce na 2,8 procenta oproti 2,4 procenta z předchozí prognózy. Ve čtvrtek to řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok na tiskové konferenci po jednání bankovní rady. Růst HDP pro příští rok centrální banka naopak zhoršila na 2,9 procenta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rusnok zopakoval, že ČNB předpokládá ukončení měnových intervencí v polovině příštího roku.

Článek

V srpnové prognóze ČNB počítala v roce 2017 s růstem o tři procenta. V roce 2018 centrální banka počítá s růstem HDP o 2,9 procenta.

Rusnok zopakoval, že ČNB předpokládá ukončení měnových intervencí v polovině příštího roku. „Makroekonomická prognóza počítá s používáním kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017,“ prohlásil Rusnok. [celá zpráva]

Podle analýzy společnosti Cyrrus se jako nejpravděpodobnější termín konce intervencí se jeví začátek podzimu příštího roku. [celá zpráva]

Inflace přesáhne dvouprocentní cíl

ČNB očekává vývoj inflace ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 2,3 procenta a v prvním čtvrtletí roku 2018 2,4 procenta. „Inflace se bude nadále zvyšovat a mírně přesáhne dvouprocentní cíl,“ uvedl guvernér.

Rusnok zopakoval, že rada rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Připustil však, že se na jednání diskutovalo o takzvaných záporných úrokových sazbách. „Závěr je ale stejný jako doposud, tedy o jejich použití zatím neuvažujeme. Nevidíme v tom žádný zásadní přínos pro měnovou politiku,” uvedl guvernér.

Reklama

Výběr článků

Načítám