Hlavní obsah

Úrokové sazby zůstávají beze změny a intervence pokračují, uvedla ČNB

Novinky, bož

Bankovní rada ČNB na svém čtvrtečním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dále pak potvrdila, že bude pokračovat v režimu intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž 27 korun za euro. Centrální banka to oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Uvedený kurzový závazek je jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu koruny na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako ‚poblíž hladiny 27 korun za euro‘,” uvedl mluvčí ČNB Marek Zeman.

Doplnil, že takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn.

Pokud jde o úrokové sazby, dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 procenta, diskontní sazba na 0,05 procenta a lombardní sazba na 0,25 procenta.

Konec intervencí by mohl být příští rok

Podle analýzy společnosti Cyrrus, která byla zveřejněna ve středu, může koruna k euru po ukončení intervencí posílit krátkodobě až k hranici 25 korun za euro. Jako nejpravděpodobnější termín konce intervencí se nyní zdá začátek podzimu příštího roku. [celá zpráva]

„Vzhledem k tomu, že panuje všeobecné přesvědčení, že koruna po konci kurzového závazku posílí, očekáváme, že čím blíže bude konec tvrdého závazku, tím se bude zvyšovat tlak na posilování koruny a zvýší nutnost ČNB na devizovém trhu intervenovat, aby ubránila hladinu 27 korun za euro,” řekl Novinkám ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Očekáváme, že aby ČNB zmírnila tyto spekulativní tlaky, zavede selektivní záporné sazby na nově příchozí kapitál,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám