Hlavní obsah

Nissan slíbil zachovat sedm tisíc pracovních míst v britském Sunderlandu

Nissan potvrdil, že bude ve své továrně v britském Sunderlandu vyrábět jak nový model Qashqai, tak model X-Trail. Jde o první významné rozhodnutí týkající se automobilového průmyslu po referendu o brexitu. Informoval o tom server BBC. Rozhodnutí má zajistit sedm tisíc pracovních míst.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Nissan Qashqai Britům zajistí sedm tisíc pracovních míst.

Článek

Automobilka k oznámení přikročila po „podpoře a ujištěních ze strany britské vlády“. Šéf Nissanu Carlos Ghosn v září pohrozil, že by automobilka v budoucnu nemusela do sunderlandské továrny investovat, pokud jí britská vláda nepřislíbí kompenzaci nákladů spojené s jakýmikoliv novými obchodními cly v důsledku brexitu.

Továrna Nissanu je největším automobilovým závodem v Británii a jen v loňském roce vyrobila 475 tisíc vozů, což je téměř třetina britské produkce aut.

Premiérka Theresa Mayová na summitu EU potvrdila, že Británie do konce března 2017 aktivuje článek 50 lisabonské smlouvy, a zahájí tím proces odchodu z Evropské unie. [celá zpráva] Ve stejném časovém horizontu by podle šéfa tamní bankovní asociace mohly z Británie odejít velké mezinárodní banky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám